Master Climate Studies

De Engelstalige master Climate Studies leert je alles over de wetenschappelijke inzichten in de oorzaken en gevolgen van wereldwijde klimaatveranderingen. Van de steeds drogere zomers in Nederland tot de onder water zinkende eilanden van de Malediven: over de hele wereld krijgen steeds meer mensen te maken met klimaatverandering.
Hoe zullen ecosystemen reageren? En hoe verandert de beschikbaarheid van water en voedsel? Blijft traditionele landbouw mogelijk? Hoe zullen burgers, consumenten, bedrijven en andere sociale actoren reageren op klimaatverandering? Wat zijn de economische kosten die klimaatverandering met zich meebrengt en hoe zullen deze kosten worden verdeeld over de wereld? In de opleiding Climate Studies houd je je bezig met deze internationale vraagstukken vanuit natuurwetenschappelijke en sociaaleconomische hoek. Zo kun je een bijdrage leveren aan de toekomst van onze planeet.

Master Climate Studies

Waarom deze opleiding?

  • De eerste master op het gebied van klimaatverandering in Nederland
  • Bijzondere combinatie van natuurwetenschappen en sociale wetenschappen
  • Wageningen heeft internationaal een ijzersterke reputatie in onderzoek naar klimaatverandering

Bekijk het volledige programma op de Engelse pagina

Studieprogramma

De opleiding Climate Studies is de eerste Nederlandse master op het gebied van klimaatverandering. De master biedt een breed overzicht van aspecten die gerelateerd zijn aan klimaatverandering. Je kunt je verder verdiepen in de richting die jij het meest interessant vindt door te kiezen uit één van de elf richtingen binnen de studie, ook wel thesis tracks genoemd. Naast theorie biedt deze master je een flinke dosis praktijkonderzoek in een internationale context. In het overzicht van Studieprogramma kun je per studiejaar bekijken wat je te wachten staat.

Specialisaties

Het studieprogramma van de master Climate Studies kun je aanpassen aan je persoonlijke interesses. Binnen de opleiding zijn vijf Specialisaties en meerdere thesis tracks gecreëerd om je hierbij te helpen. Ook je studieadviseur en thesisbegeleider kunnen je begeleiden bij dit proces. Zo kun je je specialiseren in natuurwetenschappelijke onderwerpen als de relatie tussen klimaat, aarde en atmosfeer, klimaat en watermanagement, klimaat en milieu, en klimaat en ecosystemen. Maar je kunt je ook verdiepen in klimaat, economie en beleid.

De vijf specialisaties zijn:

Toelating en inschrijving

Om toegelaten te worden tot de master Climate Studies moet je voldoen aan een aantal toelatingseisen. Zo heb je een BSc-diploma nodig in aardwetenschappen, ecologie, economie, beleid of gerelateerde vakgebieden. Je gemiddelde cijfer (GPA) moet daarbij ten minste 70 procent van het maximumcijfer zijn. Verder is voldoende kennis van wiskunde en statistiek belangrijk. Ook moet je de Engelse taal goed beheersen. Uitgebreide informatie over alle toelatingseisen vind je op de pagina Toelating & inschrijving.

Studenten vertellen

Wil je meer weten over deze master? Lees dan de Studenten verhalen waar ze hun ervaring en mening met ons delen.

Na je studie

De vraag naar wetenschappers die problemen rond klimaatverandering kunnen onderzoeken en begrijpen neemt toe. Na het afstuderen kun je bouwen aan een wetenschappelijke carrière; bijvoorbeeld door een PhD te gaan doen of onderzoeker te worden bij internationale onderzoeksinstituten of universiteiten. Ook voor milieuorganisaties of overheidsinstanties kun je onderzoek gaan doen. Daarnaast kun je als toegepast klimaatwetenschapper aan het werk gaan. Experts op dit gebied worden ingehuurd door onder meer banken, verzekeringsmaatschappijen, bouwbedrijven en energiebedrijven. Buiten dat hebben lokale, nationale en Europese overheden eveneens klimaatexperts nodig. Alumni vertellen over hun werk op de pagina Na de opleiding.