Master Environmental Sciences

Tijdens de Engelstalige master Environmental Sciences leer je om innovatieve methodes en duurzame oplossingen te ontwikkelen om de kwaliteit van het milieu te verbeteren. Je krijgt inzicht in de sociaal-economische oorzaken en karakteristieken van vervuiling en de impact ervan op het milieu, inclusief de effecten op mensen, de atmosfeer, ecosystemen en andere organismen. Deze tweejarige studie kent een interdisciplinaire benadering. Je leert analytische tools en modellen te ontwikkelen, maar je leert ook over technologieën en over economische en beleidsinstrumenten om duurzaamheidsproblemen te voorkomen of te verminderen.

Master Environmental Sciences

Waarom deze opleiding?

 • Topopleiding volgens de Keuzegids Universiteiten
 • Veel vrijheid om het studieprogramma naar eigen voorkeuren in te richten
 • Studeren in een internationale omgeving met veel verschillende nationaliteiten

Bekijk het volledige programma op de Engelse pagina

Studieprogramma

De opleiding Environmental Sciences is een internationale opleiding die specialistische academische training op masterniveau biedt. Binnen de opleiding ontwikkel je een kritische houding en een analytisch en probleemoplossend vermogen. Bovendien doe je diepgaande kennis op van een brede range aan milieu- en duurzaamheidsvraagstukken.

In deze tweejarige opleiding op het gebied van milieu- en duurzaamheidsvraagstukken combineer je verdiepende vakken met een half jaar afstudeeronderzoek en minimaal vier maanden stage. Het afstudeeronderzoek is onderdeel van je thesis track en doe je bij een van de betrokken leerstoelgroepen van dit studieprogramma. Je stage vindt plaats buiten de universiteit. Doordat het studieprogramma weinig verplichte vakken bevat, heb je veel vrijheid om je programma zelf (in overleg met de studieadviseur) verder in te richten.

In het overzicht van Studieprogramma kun je per studiejaar bekijken wat je te wachten staat. Of Vergelijk de opleiding met verwanten opleidingen.

Specialisaties

Binnen de master Environmental Sciences kun je uit vier specialisaties kiezen. Elke specialisatie kent één of meer thesis tracks. Deze tracks leggen de basis om aan een specifieke thesis te werken in een specialistisch vakgebied van de milieuwetenschappen. Je kunt kiezen uit de volgende Specialisaties en thesis tracks:

Specialisatie A. Environmental Quality

 • Aquatic Ecology and Water Quality Management
 • Soil Biology
 • Soil Chemistry and Chemical Soil Quality
 • Air Quality and Atmospheric Chemistry
 • Toxicology

Specialisatie B. Environmental Policy and Economics

 • Environmental Policy
 • Environmental Economics

Specialisatie C. Environmental Technology

 • Environmental Technology

Specialisatie D. Human-Environmental Systems

 • Environmental Systems Analysis
 • Water Systems and Global Change

  Minor

  Als toevoeging op deze specialisaties biedt het programma twee minors aan op het gebied van milieu-educatie en milieucommunicatie: Environmental Education en Environmental Communication. Studenten worden aangemoedigd om deze minors te volgens, mits de studieplanning dit toelaat. Ook is het mogelijk om een minor van een andere opleiding te volgen. Voor meer informatie over de thesis tracks en de minors kun je terecht op de Engelstalige website.

  Toelating en inschrijving

  Om toegelaten te worden tot de master Environmental Sciences moet je voldoen aan een aantal toelatingseisen, zoals een BSc-diploma in een relevant vakgebied met een Grade Point Average van ten minste 70 procent. Ook moet je vloeiend Engels kunnen spreken en schrijven. Dit zijn een paar voorbeelden van de toelatingseisen die voor elke masterstudie aan Wageningen University & Research gelden. Daarnaast zijn er geen specifieke eisen voor Environmental Sciences. Wel is het aan te raden om voor, tijdens of meteen na inschrijving contact op te nemen met één van de studieadviseurs.

  Uitgebreide informatie over alle toelatingseisen en de inschrijfprocedure vind je op de pagina Toelating & inschrijving.

  Studenten vertellen

  Wil je meer weten over deze master? Lees dan de Studenten verhalen waar ze hun ervaring en mening met ons delen.

  Na je studie

  Met een mastergraad in de milieuwetenschappen kun je aan het werk als academisch professional of onderzoeker. Als onderzoeker kun je uitstekend terecht bij een universiteit of onderzoeksinstituut. Maar alumni hebben ook carrièrekansen in de private sector, bij overheidsorganen of waterschappen bijvoorbeeld als consultant, adviseur, specialist of innovatietechnoloog. Op de pagina Na de opleiding vertellen alumni over hun werk.