Master Food Safety

De master Food Safety biedt onderwijs en onderzoek op alle gebieden van de voedselveiligheid. Wageningen University & Research is een van de weinige universiteiten in Europa met zo’n integraal aanbod. Het betekent dat je in de opleiding niet alleen technische vakken krijgt aangeboden, zoals levensmiddelenmicrobiologie en toxicologie, maar ook recht, communicatie over voedselveiligheid en de economische aspecten ervan.
Het Food Safety-programma van Wageningen University & Research is de enige tweejarige, fulltime opleiding op het gebied van voedselveiligheid in Europa. Daarnaast is het de enige master die voedselwetgeving aanbiedt aan zowel studenten met een technische achtergrond, als studenten met een rechtenachtergrond. De universiteit staat wereldwijd hoog aangeschreven op het gebied van de levensmiddelentechnologie en voedselwetenschappen.

Master Food Safety

Waarom deze opleiding?

  • Unieke integratie van technische disciplines en recht, economie en communicatie
  • De universiteit is wereldwijd toonaangevend in de levensmiddelentechnologie
  • De opleiding was de eerste MSc in voedselveiligheid ter wereld

Bekijk het volledige programma op de Engelse pagina

Studieprogramma

De Engelstalige opleiding Food Safety duurt twee jaar en is voltijds. Je kiest daarbij voor een van de drie specialisaties. Zo kun je je richten de meer technische voedselveiligheid, op voedselwetgeving, of op voedselveiligheid in de gehele levensmiddelenketen.

In het eerste jaar doe je kennis op door vakken te volgen; je hebt zowel verplichte vakken als optionele vakken ‒ ook afhankelijk van je vooropleiding. Een aantal vakken integreert diverse disciplines, zoals het vak Food Safety Management.

Tijdens je thesis in het tweede jaar leer je de opgedane kennis toepassen door onderzoek te doen onder begeleiding bij een van de betrokken leerstoelgroepen van Wageningen University & Research. Daarnaast loop je in dit jaar stage bij een bedrijf, instituut of universiteit buiten Wageningen. In het overzicht van Studieprogramma kun je per studiejaar bekijken wat je te wachten staat. Of Vergelijk de opleiding met verwanten opleidingen.

Specialisaties

Binnen de master Food Safety kun je kiezen voor drie Specialisaties:

Voor meer informatie over deze specialisaties, ga naar het Studiehandboek.

Toelating en inschrijving

Om toegelaten te worden tot de master Food Safety moet je voldoen aan een aantal eisen, zoals een BSc-diploma of equivalent in een relevant wetenschapsgebied. Toelaatbare bachelors zijn bijvoorbeeld Levensmiddelentechnologie, Voedingsmiddelentechnologie Voeding en Gezondheid en Voeding en Diëtetiek.

Afhankelijk van de exacte inhoud van de opleiding zijn studenten met andere (technische) vooropleidingen mogelijk ook toelaatbaar. Uitgebreide informatie over alle toelatingseisen vind je op de pagina Toelating & inschrijving.

Studenten vertellen

Wil je meer weten over deze master? Lees dan de Studenten verhalen waar ze hun ervaring en mening met ons delen.

Na je studie

Met een mastergraad Food Safety ben je goed voorbereid op een carrière in de levensmiddelenindustrie, bij de overheid (zoals voedselinspecties), bij onderzoeksinstituten, bij gespecialiseerde advocatenkantoren of bij consumentenorganisaties. Waar je terechtkomt, is sterk afhankelijk van je interesses en je specialisatie. De werkloosheid onder afgestudeerden is erg laag. Verhalen van alumni over hun beroepen kun je lezen op de pagina Na de opleiding.