Master Geo-Information Science

De master Geo-Information Science gaat in op het gebruik van geografische informatiesystemen en remote sensing technieken voor het oplossen van multidisciplinaire vraagstukken. Door de groeiende behoefte aan digitale geografische informatie hebben de geo-informatiewetenschappen zich sterk ontwikkeld. In de tweejarige masteropleiding leer je geo-informatie gebruiken bij het vinden van innovatieve oplossingen voor bijvoorbeeld overstromingen, het beheer van tropische bossen, stedelijke planning, de migratie van dieren, en in kaart brengen van toeristenstromen. Het opleidingsprogramma biedt een unieke combinatie van methoden, technologieën en applicaties uit de geo-informatiewetenschappen. Bovendien biedt deze master uitstekende carrièrekansen.

Master Geo-Information Science

Waarom deze opleiding?

  • Met een wetenschappelijke focus werken aan wereldwijde vraagstukken en alledaagse toepassingen
  • Topopleiding volgens de Keuzegids Masters, met veel ruimte voor eigen invulling
  • Uitstekende carrièrekansen

Bekijk het volledige programma op de Engelse pagina

Studieprogramma

De Engelstalige master Geo-Information Science combineert een wetenschappelijke focus met de aanpak van wereldwijde en lokale vraagstukken en alledaagse toepassingen. Vraagstukken waar je aan werkt, zijn bijvoorbeeld ontbossing of voedselzekerheid. In overleg met de studieadviseur kun je de studie inrichten naar jouw specifieke wensen (zie ook Specialisaties).

Het eerste jaar bestaat uit geo-informatiekundige vakken, geo-ICTvakken en vrijekeuzevakken van toepassingsgebieden of van binnen het vakgebied. Daarnaast is er ruimte om vakken te volgen van andere relevante masters aan Wageningen University & Research. In het tweede jaar werk je aan je thesis (major) en heb je een academische stage.

Je vakkenpakket is een combinatie van basisvakken over geo-informatie en vakken over remote sensing. Daarna kun je meer voorgezette vakken kiezen op deze terreinen. Naast je stage doe je op het gebied van consultancy training in het vak Integration of GIS and Remote Sensing de zogeheten praktijkervaring op. In het overzicht van Studieprogramma kun je per studiejaar bekijken wat je te wachten staat. Je kunt ook het MGI Informatie booklet 2022-2023 downloaden of Vergelijk de opleiding met verwanten opleidingen.

Specialisaties

Het programma van de opleiding Geo-Informations Science kun je voor een groot deel naar eigen wens aanpassen. Daarom zijn er geen formele specialisaties. Maar je kunt jezelf wel specialiseren door een bepaalde selectie van voortgezette vakken te volgen over geo-informatietechnologie of remote sensing.

Ook kun je een thesisonderwerp kiezen in een specialistisch vakgebied. Mogelijke onderzoeksgebieden voor je thesis zijn: sensing & measuring, modelling & visualization, integrated land monitoring, human-space interactions, en empowering & engaging communities. Maar daarnaast zijn er nog veel meer opties. Verder bepaalt ook je stage je profiel en specialisatie.

Toelating en inschrijving

Om toegelaten te worden tot de master Geo-Information Science moet je voldoen aan een aantal toelatingseisen, zoals een bachelordiploma in een relevant vakgebied met een Grade Point Average van ten minste 70 procent, en een uitstekende beheersing van de Engelse taal. Relevante bacheloropleidingen zijn milieuwetenschappen (planning, bodem en water, hydrologie, bos en natuur, ecologie, biologie), informatietechnologie en sociale geografie. Basiskennis over geo-informatiesystemen (GIS) is vereist.

Uitgebreide informatie over alle toelatingseisen en de inschrijfprocedure vind je op de pagina Toelating & inschrijving.

Studenten vertellen

Wil je meer weten over deze master? Lees dan de Studenten verhalen waar ze hun ervaring en mening met ons delen.

Na je studie

Met een mastergraad Geo-Information Science heb je heel goede carrièreperspectieven. De toenemende vraag naar digitale geografische informatie heeft tot een stevige groei van de geo-informatiewetenschappen geleid. Ook de groei van wereldwijde milieuproblemen en de vraag naar nieuwe methodes om hiermee om te gaan, dragen hieraan bij.

Alumni Geo-Information Science hebben in de regel direct na het afstuderen een baan. Vaak komen afgestudeerden terecht in het onderzoek, enerzijds in PhD-programma’s bij universiteiten en anderzijds bij internationale onderzoeksinstituten.

Ook de private sector biedt kansen, zoals grote en kleine ingenieurs- en adviesbureaus als Royal Haskoning, Arcadis en Grontmij. Daarnaast is het mogelijk om bij de overheid of voor een adviesorgaan te gaan werken. Voorbeelden van functies zijn onderzoeker, remote-sensingspecialist, consultant, geo-informatiemanager, geo-informatieanalist en docent.

Op de pagina Na de opleiding vertellen alumni over hun werk.