Master Nutrition and Health

De Engelstalige master Nutrition and Health bestudeert de relatie tussen voeding en gezondheid en hoe je die kunt beïnvloeden. Wat veroorzaakt ziekte, wat bevordert herstel en welke rol speelt voeding hierin? De tweejarige voltijdsopleiding behandelt een breed spectrum aan onderwerpen: de voedselkeuze, de manier van nuttigen, de verwerking van voedsel in het lichaam en de gezondheidseffecten.

Master Nutrition and Health

Waarom deze studie?

  1. Unieke masteropleiding met volledige focus op voeding
  2. Multidisciplinaire opleiding met veel samenwerkingsverbanden
  3. Vijftig jaar ervaring met onderwijs en onderzoek op het gebied van voeding

Ga naar ervaringen van studenten (Engels)

Opbouw van de master Nutrition and Health

In de opleiding bestudeer je de rol van voeding en leefstijl op de gezondheid, vanuit biomedisch perspectief op zowel groepsniveau, het niveau van het individu als op celniveau.

Het onderzoeken en oplossen van problemen op het gebied van voeding en gezondheid vereist een multidisciplinaire aanpak. Je moet chemische, biochemische, fysiologische en biomedische aspecten kunnen combineren en kunnen plaatsen in een sociale context of gedragscontext.

Ga naar het studieprogramma (Engels)

Specialisaties

Binnen de opleiding Nutrition and Health kun je kiezen uit de volgende specialisaties, waarmee je de master in kunt vullen naar je persoonlijke wensen. Voor werkenden is er ook een online deeltijdmaster voedingsepidemiologie.

Nutritional and Public Health Epidemiology

Vind je het interessant om uit te zoeken welke rol voeding en leefwijze spelen in het ontstaan van ziekten? Epidemiologen proberen bij grote groepen mensen causale verbanden vast te stellen tussen voeding, leefwijze en het ontstaan van ziekten. De uitkomsten van dat onderzoek vergroten niet alleen het begrip, maar geven ook aanknopingspunten voor gezondheidsadviezen.

Lees meer over alle specialisaties (Engels)

Nutritional Physiology and Health Status

Vraag je je af welke invloed voeding heeft op de werking van het lichaam? In deze specialisatie onderzoek je dit voor verschillende leeftijdsgroepen en verschillende situaties, zoals groei, zwangerschap, onder- en overvoeding, ernstige ziekte of sport. Daarnaast kun je onderzoek doen naar voedingsgedrag van individuen of je verdiepen in het nauwkeurig meten van voedselconsumptie.

Lees meer over alle specialisaties (Engels)

Molecular Nutrition and Toxicology

Wil je weten wat er precies gebeurt in het lichaam en waarom bepaalde stoffen ongezond of juist gezond zijn? Dat soort vragen kun je helpen beantwoorden door af te dalen naar het kleinste niveau, dat van de cellen en het DNA. Je leert technieken gebruiken om op dat niveau het mechanisme achter de relatie tussen voeding en gezondheid op te helderen.

Lees meer over alle specialisaties (Engels)

Sensory Science

Ben je benieuwd naar de biologie achter smaak en geur, of waardoor iemand voelt dat hij genoeg gegeten heeft? En welke fysisch-chemische eigenschappen van levensmiddelen maken dat iets lekker is, en welke rol de hersenen daarbij spelen? In deze specialisatie bestudeer je zowel sensorische aspecten van levensmiddelen als de mechanismen rondom verzadiging.

Lees meer over alle specialisaties (Engels)

System Approach to Sustainable and Healthy Diets

Wil jij weten welke factoren allemaal van invloed zijn op een gezond en duurzaam voedselaanbod? Belicht jij voedingsproblematiek graag van meerdere kanten, ben je geïnteresseerd in het grotere plaatje en in het bijzonder in de verduurzaming van de samenleving? In deze specialisatie leer je hoe voedselsystemen de gezondheid beïnvloeden door onder andere economische-, socio-culturele-, en politieke- factoren in de dagelijkse leefomgeving. Je verdiept je in het onderzoeken van verschillende eetpatronen en voedselsystemen en de mogelijkheden deze te verduurzamen, zowel in landen met hoge als lage inkomens, of juist op globaal niveau. Daarnaast leer je hoe deze kennis kan worden gebruikt om nieuwe strategieën en interventies te ontwikkelen, en welke organisaties een rol spelen bij de implementatie van de voedseltransitie.

Lees meer over alle specialisaties (Engels)

Food Digestion and Health

Ben je geinteresseerd in de eigenschappen (chemische structuur) van levensmiddelen en het effect ervan op vertering en de opname in het lichaam? Om de spijsvertering optimaal te laten werken is voeding erg belangrijk. Deze (nieuwe) specialisatie richt zich op het hele traject dat voedsel aflegt in het spijsverteringskanaal. Je krijgt een beter begrip van de rol van ingrediënten in relatie tot gezondheid. De kennis over de vertering van voedsel kan bijvoorbeeld worden toegepast om voedingsmiddelen met gewenste eigenschappen en functionaliteiten te ontwikkelen.

Lees meer over alle specialisaties (Engels)

Data Science for Health

Ben je geïnteresseerd in het 'spelen' met data en het analyseren van de enorme hoeveelheid data die verzameld wordt over voeding en gezondheid? Bouw jij een model uit de chaotische data om ons heen? Als deze vragen je aanspreken, lees dan verder.

Lees meer over alle specialisaties (Engels)

Toelating en inschrijving

Om toegelaten te worden tot de master Nutrition and Health moet je voldoen aan een aantal toelatingseisen:

  • Relevante bacheloropleiding (bijv. Voeding en Gezondheid, Voeding en Diëtetiek, Biomedische wetenschappen en Gezondheidswetenschappen)
  • Gewogen cijfergemiddelde 7 (Grade Point Average (GPA) 70%)
  • Engelse taalvaardigheid (zie voor details de Engelstalige website).

Voor vragen kun je contact opnemen met het opleidingsteam via het contactformulier aan de rechterkant. Uitgebreide informatie over alle toelatingseisen en de inschrijfprocedure vind je op de Engelstalige website.

Lees de toelatingseisen voor Nutrition and Health (Engels)

Informatie voor HBO-studenten

Online master Nutritional Epidemiology and Public Health

Deze online master op het gebied van voedingsepidemiologie en volksgezondheid is een drie- of vierjarige deeltijdstudie met een studiebelasting van 20 uur per week. De stage en masterthesis kunnen in één of twee jaar worden gedaan.

lees meer over de online master (Engels)

Beroepen en toekomst

Afgestudeerden starten hun loopbaan veelal als onderzoeker of PhD-student. Het werkterrein is o.a. bij universiteiten, onderzoeksinstellingen (zoals het RIVM of TNO), (academische) ziekenhuizen, (semi-) overheid (zoals de GGD, de Voedsel en Waren Autoriteit), NGO’s in binnen- of buitenland (zoals de Hartstichting, het Nederlands Kankerinstituut, de FAO en de WHO) en in het bedrijfsleven (zoals bij Friesland Campina, Unilever of Danone).

Voorkomende functies zijn voedingskundig onderzoeker, voedingskundige, promovendus, postdoctoraal onderzoeker, epidemioloog, projectmedewerker/manager, beleidsmedewerker. Op de Engelstalige website vind je verhalen van alumni. Daarnaast is een ‘alumni booklet’ beschikbaar met een 20-tal korte interviews van alumni MSc Nutrition and Health uit het werkveld.

Ga naar Werken na Nutrition and Health (Engels)

Vergelijk met andere opleidingen

De MSc Nutrition and Health heeft raakvlakken met een aantal andere opleidingen, die elk weer hun eigen speerpunten hebben. Zo ligt de focus bij de masters Biomedical Sciences en Health Sciences op ziektes en gezondheid, en niet primair op voeding en gezondheid. En de master Nutrition and Metabolism (Maastricht University) leidt studenten specifiek op voor een carrière in het onderzoek, terwijl Nutrition and Health ook andere carrièremogelijkheden biedt.

Gerelateerde opleidingen in Wageningen

Ook biedt de universiteit gerelateerde opleidingen aan. De master Food Safety richt zich op voedselveiligheid en effecten van voedingsstoffen op de korte termijn. Bij de masters Food Quality Management en Food Technology gaat het vooral om de productie van voedingsmiddelen.

Meer over vergelijkbare opleidingen (Engels)

Ga naar de Engelstalige website