Van hbo naar universiteit

Zit je op het hbo en overweeg je een universitaire master? Bij Wageningen University & Research ben je van harte welkom. Een master aan de universiteit biedt meer verdieping en betere kansen op de arbeidsmarkt. En met de juiste voorbereiding maak je ook van deze opleiding een succes.

 • Maak kennis met onze masteropleidingen
 • Check de toelatingseisen bij de studieadviseur
 • Begin op tijd met de voorbereiding

Open dagen en studiekeuze

Wat je na het hbo gaat doen, begint met je ambities en interesses. Veel hbo-ers gingen je al voor naar een van de tweejarige masteropleidingen van Wageningen University & Research. Zij kiezen vooral voor dit vervolg aan de universiteit vanwege de betere kansen op de arbeidsmarkt. We bieden je verschillende activiteiten om kennis te maken met onze opleidingen.

Eigenlijk heb je een voorsprong
Thijs de Bruijn, deed na het hbo de MSc International Land and Watermanagement

Hbo instellingen

Bekijk onderstaand de mogelijkheden om van hbo naar universiteit over te stappen. Je ziet een overzicht van verschillende hbo-instellingen die aansluitende opleidingen hebben voor onze masters. Er zijn ook mogelijkheden om vanuit andere hbo-instellingen, universiteiten en University Colleges door te stromen. Neem contact op met de studieadviseur en vraag naar je mogelijkheden.

Pre-master's en minoren

Als je niet direct aan de toelatingseisen voldoet, is het mogelijk om een pre-master of schakelprogramma te volgen. Hiermee spijkeren we je bij op de onderwerpen die je nog onvoldoende beheerst. Zodat je goed voorbereid aan je master kunt beginnen. Een andere mogelijkheid is om tijdens je hbo-bachelor al minoren in Wageningen te volgen die aansluiten op de master. Je kunt elk jaar een minor volgen. Extra pluspunt: je leert meteen de universiteit kennen. Het is dus belangrijk om op tijd na te gaan denken over een vervolg op je hbo-opleiding.

Tip: volg in je 2e jaar op het hbo een minor in Wageningen zodat je goed voorbereid bent op de overstap naar de universiteit

Eerlijk is eerlijk, veel hbo-studenten twijfelen of ze het niveau op de universiteit wel aan kunnen. Gelukkig zien we dat veel hbo-studenten het prima doen tijdens hun universitaire master. En Wageningen University & Research staat bekend om de persoonlijke begeleiding en het kleinschalige onderwijs. Het lijntje naar een docent is kort. Daarnaast kun je altijd terecht bij de studieadviseurs en studentdecanen.

Hbo propedeuse naar universiteit

Het is ook mogelijk om met je hbo propedeuse over te stappen naar een wo bachelor. Houd er wel rekening mee dat dit een grotere stap is dan met je hbo bachelor. Het is beter om na je hbo bachelor opleiding door te stromen naar een universitaire master.

Verschil tussen hbo en wo

 • Theoretischer: was je op het hbo gewend om te leren hoe je theorie en kennis toepast in je beroep. Op de universiteit word je opgeleid tot wetenschapper; je doet veel onderzoek en leert zelf nieuwe kennis en theorie te maken.
 • Kritische denkwijze: je leert de waarom-vraag centraal te stellen in plaats van de wat-vraag.
 • Meer diepgang: op de universiteit heb je minder vakken waarbij je juist dieper op de stof in gaat, terwijl je op het hbo meer vakken tegelijk krijgt.
 • Werkvorm: je hebt hoorcolleges en kleinere werkvormen zoals practica en werkgroepen. Op de universiteit heb je minder contacturen dan op het hbo en moet je dus meer zelfstudie doen.
 • Tempo: het tempo ligt hoger, net zoals het niveau van het Engels.

Wo-master en studiefinanciering

Op de site van DUO vind je natuurlijk alle informatie over de studiefinanciering. In het kort: doe je een hbo-bachelor gevolgd door een tweejarige wo-master dan heb je recht op:

 • Lening: 8 jaar
 • Reisproduct: 6 jaar
 • Aanvullende beurs: 5 jaar

Houd er daarbij ook rekening mee dat je bijvoorbeeld nog een pre-master of schakelprogramma moet volgen. Een minor doe je tijdens je hbo-bachelor en kost in dat geval geen extra studiefinanciering.

Als je je diploma’s binnen tien jaar haalt, wordt vijf jaar beurs en het reisproduct helemaal een gift.

Wageningen University & Research compenseert één jaar prestatiebeurs en/of aanvullende beurs voor studenten van MCH, MDR, MID, en MME, die voor een andere tweejarige master recht zouden hebben gehad op een vijfde jaar prestatiebeurs en/of aanvullende beurs van DUO.