Wageningen campus

Bachelor - Master

Gaat uw kind een volledige universitaire opleiding volgen dan begint hij in Wageningen met een driejarige Bachelor of Science opleiding (Bsc) en daarna een tweejarige Master of Science opleiding (MSc). Hij kan kiezen voor een aansluitende MSc of een andere richting. Dat kan aan de universiteit waar je met je BSc opleiding bent begonnen of een andere universiteit, in Nederland of in het buitenland. Na een Master of Science kun je gaan werken maar ook een PhD traject gaan doen. Je gaat dan promoveren'.

Het HBO

Een hbo (Bachelor of Profession opleiding) opleiding duurt vier jaar. Een student krijgt de nodige theoretische kennis maar ook veel praktische ervaring. Op een hbo heb je meestal meer begeleiding, de opleiding is concreter en gericht op de arbeidsmarkt. Na het hbo kun je ook naar de universiteit om een Masteropleiding te doen. Er zijn wel toelatingseisen. In Wageningen stromen veel afgestudeerde hbo studenten door naar masterfase. De meeste Wageningse studenten ronden hun masteropleiding zonder veel studievertraging af. Kijk ook op www.studiekeuzekind.nl onde de tab 'studeren'.

De Universiteit

Ga je naar een universiteit dan doe je eerst een Bacheloropleiding van drie jaar. Je leert de basisprincipes van je vakgebied en je krijgt veel theoretische kennis. Je leert hoe je onderzoek moet doen. Een Bacheloropleiding van de universiteit geeft in principe geen toegang tot de arbeidsmarkt omdat je nog geen praktijkervaring hebt. Na de Bacheloropleiding volg je een Masteropleiding. De student moet alle vakken gehaald hebben voordat hij naar een Materopleiding mag (harde knip). Iedere Bacheloropleiding heeft aansluitende Masteropleidingen. Kies je voor een heel andere Masteropleiding, dan zijn er toelatingseisen. Een Masteropleiding duurt 1-3 jaar. In Wageningen duren alle MSc opleidingen twee jaar.

Na vwo altijd wo?

Niet elke vwo leerling gaat naar de universiteit. Ongeveer 8% kiest voor een hbo opleiding. Sommige studenten willen liever praktischer studeren. Voor een aantal vwo leerlingen is dit een goede optie. En is het hbo goed afgerond, dan kan een student altijd nog een Master op de universiteit volgen. Na een hbo propedeuse overstappen naar de universiteit is meestal geen goed idee.

Na havo altijd hbo?

Ongeveer 20% van de hbo’ers gaat na afstuderen een Masteropleiding volgen bij een universiteit. Een flink deel hieraan heeft een havo gedaan voordat hij naar het hbo ging. Een havo opleiding betekent dus niet dat de universiteit onhaalbaar is.

Titels

Titel

Als je een universitaire Bacheloropleiding hebt afgerond kun je (afhankelijk van je studie) achter je naam een van de volgende titels zetten:

  • Bachelor of Arts (BA)
  • Bachelor of Science (BSc) (Wageningen)
  • Bachelor of Laws (LLB)

Heb je een universitaire Masteropleiding voltooid, dan zijn er de volgende titels:

  • Master of Arts (MA)
  • Master of Science (MSc) (Wageningen)
  • Master of Laws (LLM)

Daarnaast blijven de Nederlandse titels bestaan:

  • Ingenieur (ir.) (Wageningen)
  • Meester (mr.)
  • Doctorandus (drs.)Nieuwsbrief en blog voor ouders van (aanstaande) studenten