Groene stroom

Profielwerkstuk - Klimaat

Duurzaamheid, klimaat of milieu als thema voor je PWS gebruiken? Bekijk hier een aantal voorbeelden van onderwerpen voor je profielwerkstuk. Bekijk de suggesties en experimenten of stel een vraag aan ons profielwerkstukteam.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Hooikoorts

Vrij voorkomende pollenkorrels kunnen bij sommige mensen een allergische reactie, namelijk hooikoorts, veroorzaken. In dit practicum wordt gekeken naar eventuele verschuivingen van deze pollenaantallen in de tijd, veroorzaakt door een warmer wordend klimaat.

Er zijn verschillende gegevensbestanden beschikbaar met bijvoorbeeld pollenkorrelaantallen en klimaatgegevens.

Theorie en bouwbeschrijving van de Kelvindruppelaar

In de aardatmosfeer heerst altijd een elektrisch veld. In buienwolken kan de veldsterkte zo hoog oplopen dat de doorslagspanning van de lucht wordt overschreden. In het laboratorium zou dan een vonk overspringen, maar bij een wolk leidt dat tot een kettingreactie: bliksem. Mislukken op school de proeven met de Van de Graaff generator altijd 'omdat het te vochtig is'? Maak voor eens en altijd een einde aan de gedachte dat water en elektrostatische velden niet samen gaan: bouw je eigen Kelvin-druppelaar, waarbij (net als in een onweersbui) water zorgt voor bliksemflitsen. Een Kelvindruppelaar creƫert op eenvoudige wijze een ladingsverschil dat groot genoeg is om de doorslagspanning van lucht te overschrijden, waardoor er een ontlading (vonk) optreedt. De druppelaar is redelijk eenvoudig zelf te maken, maar het vergt wel doorzettingsvermogen en tijd om ook daadwerkelijk de vonken te genereren.