Casus Algenreactor Design Challenge

Door toenemende welvaart wereldwijd en de omvang van de wereldbevolking neemt de druk op de beschikbaarheid van grondstoffen toe. Zo zullen fossiele brandstoffen steeds duurder worden en uiteindelijk opraken. Het is daarom belangrijk dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van afvalstoffen en hernieuwbare grondstoffen voor de productie van brandstof, chemicaliën en materialen. Een economie die gebaseerd is op dit principe noemen we ‘biobased economy‘. Een van de grondstoffen die hiervoor gebruikt kunnen worden, zijn algen.

Opdracht

Gemotiveerde havo en vwo leerlingen die meer uitdaging willen gaan in een multidisciplinair team aan de slag met een opdracht geformuleerd door een expert van Wageningen University & Research. De klas wordt verdeeld in teams die als adviesbureau functioneren, vandaar ook de projectnaam Junior Consultancy. Aan het eind van het traject moeten de leerlingen hun eindproduct presenteren aan de opdrachtgever.

Jullie team heeft als opdracht om op laboratorium-schaal een foto-bioreactor te ontwikkelen waarmee op school onderzoek kan worden gedaan naar algen. Je richt je hierbij op de productie van biodiesel met behulp van algen. Ook ga je onderzoeken of bio-diesel uit algen kan concurreren met gewone diesel.

Kosten

Voor een klas van maximaal 15 leerlingen bedragen de kosten €420. De kosten van een extra leerlingen zijn €17,50 per persoon.

Interesse?

Heb je vragen over deze Junior Consultancy Training of wil je met jouw klas meedoen? Laat het ons weten via het contactformulier op deze website. In overleg met de docent wordt een datum voor de startdag en slotdag ingepland.

Meer foto's

Fotograaf: Margriet van Vianen