Lesbrieven Immunologie

De lesbrieven vaccinatie en allergie geven beiden een verdieping op de basiskennis immunologie. Deze lesbrieven zijn ontwikkeld binnen het Docent ontwikkelteam biologie van in samenwerking met Professor Huub Savelkoul. Naast deze lesbrieven is in het docentontwikkelteam ook een leskist ontwikkeld voor een ELISA practicum in de les.

Lesbrief Vaccinatie

In deze lesbrief duikt de leerling in de vaccinontwikkeling. De ontwikkeling van vaccins voor drie verschillende ziektes wordt behandeld, malaria, kinkhoest en vogelgriep. De leerling ontdekt gaandeweg de mogelijkheden die er bestaan voor vaccinatie doordat ze de deelconcepten in een andere context dan het leerboek gaan gebruiken. Elke ziekte is anders van aard en wordt door verschillende organismen verspreid (parasiet, bacterie, virus). De kern van de lessenserie is het toepassen van de kennis over het afweersysteem binnen de drie contexten. De opzet van de lessen werkt volgens de expertmethode. De leerling verdiept zich in een onderwerp en in een rol (de rol van huisarts, immunoloog of farmaceut) maakt hierover opdrachten en aan het eind van de lessenserie koppelen de verschillende groepen leerlingen het geleerde aan elkaar terug.

Lesbrief Allergie

In deze lesbrief presenteren we een idee voor een toepassingsgerichte opdracht bij het onderwerp immunologie in de context van een allergie. Gedurende de opdracht maken leerlingen in groepjes een verklarend filmpje van 5 minuten over een zelf gekozen allergie-aanval. Goede kennis over het afweersysteem is hiervoor noodzakelijk. Zo ontdekt de leerling op een hele praktische manier de rol van het afweersysteem bij allergie├źn.

Voorbeeld van een film over allergie