Bioinformatica

In deze lesmodule leert de leerling dat een bioinformaticus in een heel breed multidisciplinair onderzoeksgebied werkt dat op het grensvlak van de levenswetenschappen en de informatietechnologie ligt. Voor iedere wetenschapper die zich bezighoudt met onderzoek naar biologische processen is bioinformatica onmisbaar.

De data die verkregen wordt tijdens dit onderzoek wordt opgeslagen in een zelfgemaakte database. Met behulp van verschillende software programma's kan de data goed vergeleken worden met data uit andere experimenten.

Concept

Leerlingen maken in de module Bioinformatica kennis met het vakgebied dat de nieuwste inzichten uit de informatica, wiskunde en ICT toepast op biologisch onderzoek. Zij doen daarmee kennis op over genomics, transcriptomics en proteomics experimenten en hebben kennis over DNA, RNA en eiwitten.

Experimenten

De leerlingen gaan aan de slag met verschillende bio-informatica tools. Met behulp van deze tools kunnen ze een wild-type gen vergelijken met een mutant.

Aanvragen lesmateriaal

Deze lesmodule is in samenwerking met Vereniging NLT tot stand gekomen en kan aangevraagd worden via hun database. Om toegang tot de database te krijgen, moet de school lid zijn van Vereniging NLT.

Verwante opleidingen