Forensisch Onderzoek

Bij de 112-alarmcentrale komt een telefoontje binnen. Er blijkt een iemand vermoord te zijn. Het speurwerk begint. Vingerafdrukken worden zichtbaar gemaakt en op de plaats delict ligt een zwarte pen, waarvan de inkt met behulp van chromatografie onderzocht wordt. Waar vandaan heeft de moordenaar de kogel afgeschoten? En kunnen we dat berekenen? Uiteindelijk worden ook cellen onderzocht met behulp van DNA-sporen.

Concept

In deze lesmodule kruipt de leerling in de huid van een forensisch onderzoeker. Natuurkunde, wiskunde, scheikunde en biologie worden aangesproken om samen tot één eindresultaat te komen: het oplossen van de moordzaak.

Experimenten

de leerlingen nemen vingerafdrukken af en analyseren deze. Verder doen zij bodemonderzoek door middel van geleidbaarheid, stoffenidentificatie, chromatografie, kogelbaan experiment en bloedonderzoek.

Aanvragen lesmateriaal

Deze lesmodule en bijbehorend lesmateriaal zijn in samenwerking met Vereniging NLT tot stand gekomen en kunnen aangevraagd worden via hun database. Om toegang tot de database te krijgen, moet de school lid zijn van Vereniging NLT.

Verwante opleidingen