
Ontwerpwedstrijd
Basisschoolleerlingen uit groep 5 tot en met 8, uit het hele land, kunnen jaarlijks meedoen aan de ontwerpwedstrijd van Wetenschapsknooppunt Wageningen University. Ontdekken, onderzoeken en ontwerpen maar!
Deelnemende groepjes werken aan een toekomstvisie rond een maatschappelijke of wetenschappelijke uitdaging. Daarbij staat samenwerken, creatief denken en onderzoekend leren centraal. Het proces van ontdekken, onderzoeken en ontwerpen wordt afgesloten met het maken van een maquette en een presentatie van hun idee.
De vijf groepjes met de meest vernieuwende of beste ontwerpen worden uitgenodigd voor een feestelijke finale op de campus van Wageningen University & Research. Daar presenteren zij hun ontwerp aan een jury van experts én een enthousiast publiek.
Hoe werkt het?
- Elk jaar wordt een nieuwe ontwerpvraag en een actueel thema bekendgemaakt.
- Leerlingen werken in groepjes aan hun eigen ontwerp.
- Deelnemende scholen sturen hun beste ontwerp in.
- De beste ontwerpen worden geselecteerd voor de finale op de Wageningse campus.
Thema & ontwerpvraag
Elk jaar staat er een ander thema centraal. Denk aan onderwerpen zoals duurzame energie, biodiversiteit, klimaat, voedsel of de leefomgeving. De ontwerpvraag daagt leerlingen uit om op een creatieve en oplossingsgerichte manier met dit thema aan de slag te gaan.
Vakjury
De vakjury bestaat ieder jaar uit wetenschappers van Wageningen University & Research en een medewerker van het Wetenschapsknooppunt.
Indien er hieronder geen personen zichtbaar zijn kan het zijn dat je de Cookies niet geaccepteerd hebt.
In 2025 bestond de vakjury uit:

Prijspakket
Er zijn ieder jaar prijzen te winnen voor de beste groepjes. Meestal een mix van educatieve leermaterialen en iets lekkers.
Meedoen?
De nieuwe editie en het thema voor komend jaar worden later bekendgemaakt. Houd deze pagina in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief van het Wetenschapsknooppunt om als eerste op de hoogte te zijn.
Aan de slag... ook vanuit huis
Je kunt de onderzoekend- en ontwerpend leren cyclus gebruiken om met de leerlingen tot een ontwerp te komen. Gebruik hierbij ook de voorbeeldplanning en de web-app TOOL. Met TOOL kunnen leerlingen zelfstandig hun onderzoek starten!
Tot slot: privacy
De inzendingen die een prijs winnen, worden gepubliceerd op onze website. Bij ieder gepubliceerd idee zijn de naam en plaats van de school en de klas zichtbaar. De winnende scholen gaan akkoord met publicatie van het idee, klas- en naamsvermelding en vermelding van de plaats van de school in uitingen van het Wetenschapsknooppunt. Dit gebeurt door vermelding op onze website en via persberichtgeving.
Tot en met 2024 werd de Ontwerpwedstrijd mede mogelijk gemaakt door:

