De eiwittransitie: een beweging van iedereen (KB-39)
Eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor ons lichaam, maar de manier waarop we ze produceren en consumeren is niet langer houdbaar. We moeten toe naar een duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem dat wereldwijd in balans is. Daarom onderzoekt Wageningen University & Research mogelijkheden om de beschikbaarheid, diversiteit en acceptatie van bestaande en nieuwe eiwitbronnen te vergroten.
De huidige eiwitproductie en -consumptie zorgt voor uitputting van natuurlijke bronnen, en dat wordt erger met de groeiende vraag naar dierlijke eiwitten. Bovendien zijn eiwitten niet eerlijk verdeeld over de wereld; overconsumptie en eiwittekorten gaan hand in hand. Voor een duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem dat wereldwijd in balans is, moeten we eiwitten dus beter verdelen. Maar het vraagt ook om een verschuiving naar meer plantaardige eiwitten en nieuwe eiwitbronnen, zoals micro-organismen. Een meer plantaardig dieet, in lijn met de wereldwijde voedingsrichtlijnen, is ook gezonder. En iedereen kan bijdragen aan dit voedselsysteem van de toekomst: van boer tot consument
Waar doen wij onderzoek naar?
Wageningen University & Research ontwikkelt baanbrekende kennis en technologieën die de eiwittransitie versnellen. De focus ligt daarbij op:
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Waarom is deze beweging belangrijk?
- Voor het milieu
- Voor het voeden van de wereld
- Voor klimaatbestendige voedselsystemen
- Voor de volksgezondheid
Lees meer over ons eiwit onderzoek
Nieuws & blogs
-
Wageningse onderzoekers proberen smaaksleutel in vleesvervanger te vinden
-
Miljoen euro subsidie voor studie ziekteverwekkers in plantaardige producten
-
Alumnus Edgar Suarez Garcia, oprichter Revyve: Ik voel me goed in Nederland
-
Een groen kijkje in het leven van een Europeaan in 2120
-
Zes knoppen om aan te draaien voor een snellere eiwittransitie
-
Maaike Nieuwland in Villa VdB over de rol van peulvruchten in de eiwittransite
-
Eiwittransitie begint met de beste peulvruchten
-
Schelpdieren als bron van eiwit en gezondheidsbevorderende stoffen
-
WUR-onderzoekers bij Focus over rol bacteriën, gisten en schimmels in de eiwittransitie
-
Zuiveleiwitten produceren op een diervrije en veilige manier
Meer eiwittransitie
Kernpublicaties
- Same strategies – different categories: An explorative card-sort study of plant-based proteins comparing omnivores, flexitarians, vegetarians and vegans
- Chickpeas, crickets & Chlorella: our future proteins (2019)
- Defining a land boundary for sustainable livestock consumption' by Hannah van Zanten
- Food Transitions 2030, (WUR 2017)