Project

Graslandmanagement als maatregel voor reductie methaan & ammoniakemissie

Voor een integrale aanpak om methaan- en ammoniakemissies in de melkveehouderij te verlagen is het essentieel te erkennen dat (vers) gras en graslandproducten (in combinatie met vlinderbloemige en kruiden) in emissieberekeningen niet langer gezien kunnen worden als een uniform product. Door verschillende groeiomstandigheden op basis van grondsoort, seizoen en weer, en verschillen in gebruik of management zoals beweidingssystemen en maairegimes ontstaat er een breed pallet van grassamenstellingen, die direct effect hebben op de emissies van methaan en ammoniak. (Divers) grasland is namelijk de basis van de melkveehouderij, heeft direct effect op de voeding en emissies van melkvee en wordt nu nog niet gebruikt als sturingsmechanisme.

Vers gras en weidegang kunnen bijdragen aan meerdere beleidsdoelen, maar in relatie tot methaanemissie uit de pens van de koe (enterische methaanemissie) worden vers gras en weidegang nog niet gezien als sturingsmechanisme voor reductie van enterische methaan.

Dit project geeft inzicht hoe gras en weidegang bij kunnen dragen aan de gelijktijdige reductie van CH4 en NH3. De meta-analyse van 2020 en 2021 liet zien dat enterische methaanemissie significant het laagst was voor volledige weidegang, daarna voor zomerstalvoedering en het hoogst voor een volledig graskuilrantsoen. Dit komt met name door lagere enterische methaanemissies op basis van vers gras in het voorjaar. Op basis van de resultaten binnen dit project zijn er in een aanpalend praktijkproject berekeningen gemaakt in bedrijfsverband waaruit een reductiepotentieel op basis van vers gras van 3-12% (2021) naar voren komt. Om de resultaten meer praktisch toepasbaar te maken is in 2022 begonnen met het meten van enterische methaanemissie bij deelweidegang. Om dit voldoende te kunnen onderbouwen is een herhaling van de proefopzet met deelweidegang in 2023 wenselijk. Daarnaast is op basis van de resultaten 2020-2023 duidelijk geworden welke hypotheses in 2023 onderzocht moet worden om de mechanismes waarmee vers gras de enterische methaanemissie beïnvloedt volledig te kunnen verklaren. Dit is noodzakelijk om nationale emissiemodellen verder te kunnen ontwikkelen. Een juiste EF voor vers gras is essentieel om vers gras en weidegang op een juiste manier in te rekenen en in te zetten als maatregel om tegelijkertijd CH4 en NH3 te reduceren.

Publicaties