Project

PRO-RISKFEED: Decision support system for early set up of risk based monitoring of food safety in animal feed

In PRORISKFEED wordt een decision support systeem (in de vorm van een interactief dashboard) ontwikkeld, dat vroegtijdig het (mogelijke) optreden van voedselgevaren herkent en voorspellingen kan geven over de waarschijnlijkheid van het optreden van bepaalde voedselveiligheidsgevaren in voedermiddelen.

Het PRORISKFEED project is een samenwerking tussen Wageningen Food Safety Research en verschillende private partners uit de diervoeder industrie. Het doel van het PRORISKFEED project is het opzetten van een Decision Support System (DSS) om voedselveiligheidsgevaren in voedermiddelen in een vroeg stadium te signaleren. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van monitoringsdata, zowel vanuit het Nationaal Plan Diervoeders (officiƫle controle van diervoeders in Nederland) als vanuit de diervoederindustrie zelf.

Deze monitoringsdata zijn aangevuld met legale limieten (maximumgehalte, richtwaarde, indicatieve waarde of actiedrempel) voor de aanwezigheid van contaminanten in diervoeders. Vervolgens zijn deze data gecombineerd met andere relevante data, zoals handelsdata, socio-economische data en weerdata. Meerdere machine learning technieken zijn toegepast op deze data, om een model te ontwikkelen dat voorspellingen kan geven over het optreden van voedselveiligheidsgevaren in voedermiddelen.

De focus ligt hierbij op de gevaren in de volgende groepen: mycotoxinen, dioxinen, zware metalen en pesticiden.  In het DSS dashboard zijn twee mogelijkheden: de monitoringsdata gebruiken voor data-analyse en het generen van overzichten, of de monitoringsdata in combinatie met onder andere de economische en weerdata gebruiken voor het genereren van voorspellingen met machine learning modellen. Voor data-analyse geeft het dashboard mogelijkheden om selecties te maken met filters (bijvoorbeeld land van herkomst, type gevaar, en type voedermiddel) en in de visualisaties de data te verkennen.

De voorspellingen geven de geschatte kans op een overschrijding van 10% of 50% van de legale limiet weer en worden weergegeven als een ranking van landen, producten en contaminanten. Op al deze manieren helpt het dashboard om een risico gebaseerde monitoring op te zetten of te ondersteunen.

Publicaties