Project

Validatie van verspreidingsmodellen OPS en Stacks voor ammoniak, fijnstof en endotoxinen op de korte afstand van een enkelvoudige stalbron

In Nederland gebruikt het bevoegd gezag verspreidingmodellen als hulpmiddel bij het uitvoeren van een deel van haar taken. De rekenresultaten hebben een plaats bij het nemen van besluiten met rechtsgevolgen. De betrouwbaarheid van deze resultaten dient daarom hoog te zijn.

In Nederland hebben rekenmodellen een plek in het kader van toetsing van effecten van emissies door veehouderijen op milieu, natuur en gezondheid in vergunningverlening en beleid. Voor de berekening van de verspreiding van ammoniak, fijnstof en endotoxinen zijn zogenaamde verspreidingsmodellen in gebruik die OPS of Stacks als rekenkern hebben. Voor een gerechtvaardigd gebruik van rekenmodellen bij besluiten met rechtsgevolgen is validatie van deze (voorgeschreven) modellen en inzicht in de onzekerheden van modelschattingen een vereiste. Voor het toepassingsbereik dat betrekking heeft op modellering van concentraties op korte afstand rond een veehouderij zijn onvoldoende validatiestudies en -datasets beschikbaar. De thema-verantwoordelijke overheden willen daarom een validatie-onderzoek laten uitvoeren voor OPS en Stacks in dat toepassingsbereik.

Een consortium bestaande uit IRAS-UU, RIVM en WUR zal dit onderzoek uitvoeren.

Bij een geschikte veehouderijbron (pluimveebedrijf) zullen de emissie van de bron, de concentraties van geƫmitteerde stoffen op verschillende afstanden in de directe omgeving en de lokale meteorologische omstandigheden gemeten worden. Vervolgens vindt modellering plaats van de situatie, met verkregen emissie-kenmerken en meteorologische omstandigheden als invoer. Daarna vindt vergelijking van berekende en gemeten concentraties rond de veehouderij plaats. Daarna volgt een analyse van eventuele verschillen en verkenning van mogelijke oorzaken, resulterend in aanbevelingen voor ontwikkelingen aan de modellen als daar aanleiding voor is.

Publicaties