
Missie A: Kringlooplandbouw
(BO-43, BO-55, BO-56, BO-57, BO-58) - In 2030 gebruikt de land- en tuinbouwsector substantieel minder grond- en hulpstoffen. Er wordt zoveel mogelijk waarde gehaald uit alle reststromen en eindproducten. De uitstoot van vervuilende en vermestende stoffen naar lucht en grond- en oppervlaktewater is teruggebracht naar (bijna) nul. De land- en tuinbouw gebruikt robuuste rassen en teeltsystemen. De voedselproductie is gestoeld op ecologische processen waardoor de biodiversiteit toeneemt en de land- en tuinbouw veerkrachtiger kan opereren. Er is een groter aanbod van niet-dierlijke eiwitbronnen.
Verminderen fossiele nutrienten en emissies naarbodem, water en lucht
(BO-55 en BO-43-101) - Het hergebruik van fossiele meststoffen en water en betere benutting van nutriënten uit dierlijke mest, afvalwater, en andere organische reststromen kan worden ingezet om de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater te waarborgen en de depositie op kwetsbare natuurgebieden te verminderen. Door hoge emissies en achtergrondconcentratie is het moeilijk om stikstofarme natuurgebieden in Nederland te beschermen. Veel van deze gebieden zijn als Natura-2000 gebieden aangemerkt en dienen te worden beschermd.
Gezonde, robuuste bodem en teeltsystemen
(BO-56) - De inzet van deze sector is een land- en tuinbouw in Nederland in 2030 die bestaat uit een duurzame, economisch volhoudbare plantaardige productie met weerbare planten en teeltsystemen op een gezonde bodem, waardoor ziekten en plagen veel minder kansen krijgen en het gebruik van externe inputs (gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten) zo veel mogelijk kan worden voorkomen. Dit vraagt om een uitbreiding van denken uit productie maximalisatie op basis van inputs (gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen) met het denken vanuit weerbare planten en teeltsystemen die een bijdrage leveren aan onze leefomgeving waarbij productie van voldoende en gezond voedsel (food), voer (feed) en non-food producten voor de NL markt en daarbuiten, voorop staat.
Hergebruik zij- en reststromen
(BO-57-001 en BO-57-101) - Organische rest- en zijstromen komen op alle plekken in de agri-food en tuinbouwketen vrij, van de primaire sector en de verwerkende industrie tot en met de retail, horeca, consumenten en steden. Hergebruik van de organische rest- en zijstromen op de verschillende plekken in de keten kan een andere insteek vragen.
Eiwitvoorziening voor humane consumptie uit (nieuwe) plantaardige bronnen
(BO-57-002 en BO-57-102) - Inzet van deze sector is om maximaal bij te dragen aan het verhogen van het aandeel plantaardig eiwit in het humane voedselpatroon. Het streven is om de verhouding dierlijke/plantaardige eiwitten in het humane dieet te veranderen in de richting van 40/60. Het uitgangspunt is een gezonde balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten conform de aanbevelingen van de Gezondheidsraad, die voor de burger praktisch terug te vinden zijn in de Schijf van Vijf. De betere balans biedt bovendien veel kansen voor een meer duurzame landbouw en draagt bij aan het vergroten van het aandeel eiwit van het eigen bedrijf/uit Europa voor melkvee.
Biodiversiteit in de kringlooplandbouw
(BO-58) - Wereldwijd, ook in Nederland, gaat de biodiversiteit zo sterk achteruit dat de fundering van onze economie wordt bedreigd, evenals voedselzekerheid en kwaliteit van leven. Landbouw is een van de oorzaken van het verlies van biodiversiteit, maar ook een belangrijke oplossing voor het herstel ervan. Dit wordt ook onderschreven in de visie van minister Schouten op kringlooplandbouw en tevens in het Deltaplan biodiversiteitsherstel.