Research Faciliteit 'Carus'

In de dieronderzoeksfaciliteit Carus doet Wageningen University & Research onderzoek met en ten behoeve van dieren. We onderzoeken onder meer het gedrag van dieren en de interactie tussen mensen en hun huisdieren, zoals honden. We kijken hoe we het dierenwelzijn van landbouwhuisdieren zoals koeien en varkens kunnen bevorderen. En we zoeken uit welk voedsel het meest geschikt is voor dieren, variërend van kattenvoer tot het voer voor kippen en vissen.

Carus betekent dierbaar in het Latijn

Het onderzoek in de faciliteit Carus levert een belangrijke bijdrage aan de verdere verbetering van de kwaliteit van leven en de gezondheid van dieren. Daarnaast dragen we bij aan goede, gezonde en veilige voeding. Niet alleen voor dieren, ook voor mensen.

In het onderzoek kan het dier model voor zichzelf zijn, bijvoorbeeld bij verteringsonderzoek van dieren. Soms is een dier model voor de mens, zo zijn muizen in bepaalde gevallen nodig om onderzoek te doen naar humane ziekten.

Hoogwaardige apparatuur

In Carus onderzoeken we de relatie tussen welzijn en gezondheid met moderne technieken zoals sensoren, real-time monitoring, big data analyses en zelflerende algoritmes. Carus is ook uitgerust met technologische hoogwaardige onderzoeksapparatuur, zoals high speed camera’s.

Diergedrag observeren

In de vele gedragsobservatieruimtes van Carus meten onderzoekers de effecten van nieuwe situaties op het gedrag van dieren. Denk aan effecten van groepshuisvesting bij varkens, maar ook bijvoorbeeld aan testen bij honden en katten.

Energiestofwisseling meten

In onze unieke respiratiekamers kunnen we de energiestofwisseling van allerlei soorten en maten dieren nauwkeurig meten, zoals koeien, kippen, varkens en zelfs vissen. Dat zorgt voor een schat aan informatie: wat de dieren aan voedsel eten, wat ze verteren en daarbij aan gassen produceren. Zo kunnen we ook methaanuitstoot heel precies meten.

In al ons onderzoek met dieren, staat respect voor het dier en dierenwelzijn voorop. Binnen Carus doen we er alles aan om de dieren zo goed mogelijk te verzorgen. Een goed verzorgd dier is essentieel om veranderingen in welzijn zo snel mogelijk op te sporen.

Dierproeven

WUR doet alleen dierproeven als er geen alternatieve onderzoeksmethode beschikbaar is. Een onafhankelijke landelijke commissie bepaalt of een onderzoek aan- of met een dier is toegestaan. Verder wordt voor aanvang van het experiment op de werkvloer zelf nog een toets gedaan door een lokale instantie voor dierenwelzijn.

Onderzoek

In Carus wordt onderzoek uitgevoerd op het gebied van duurzame veehouderij, gedrag en welzijn, biologie en aquacultuur.

Onderwijs

Voor onderwijsdoeleinden ondersteunt Carus programma’s van verschillende opleidingen op BSc, MSc en PhD niveau.