vragen contact diagnostiek tests wbvr

Contact en FAQ's

Heeft u een vraag over diagnostiek van dierziekten door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR)? Wij helpen u graag verder.

Openingstijden en adres

In het weekend en op nationale feestdagen zijn we gesloten. Er wordt dan niet getest, gerapporteerd en is geen afgifte mogelijk. Ook in deze periode gelden de standaard doorlooptijden in werkdagen.

  • Adres: Houtribweg 39 in Lelystad
  • Maandag t/m vrijdag monsters afgeven van 8.00 - 17.00 uur

Lees alles over materiaal inzenden

Contact via telefoon of e-mail

Voor vragen over een onderzoek, uitslagen of facturen kunt u zich wenden tot onze afdeling Dispatching Service Unit (DSU) via telefoon of onderstaand formulier.

  • Telefoon: 0320-238302
  • Maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur

Als het niet lukt om ons telefonisch te bereiken en uw vraag niet kan wachten tot de volgende werkdag, stuur dan een e-mail of vul het onderstaande formulier in. Omschrijf kort uw vraag, en vermeld uw naam, eventuele bedrijfsnaam en telefoonnummer. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact op.

Stel uw vraag

Veelgestelde vragen met antwoorden

Algemeen

Waar staan de letters DSU voor?
DSU staat voor Dispatching and Service Unit. Deze unit verzorgt de ontvangst en registratie van al het onderzoeksmateriaal voor Wageningen Bioveterinary Research. 

Wat is mijn klantnummer? 
Dit nummer kunt opvragen bij de afdeling DSU per e-mail of telefoon: 0320 238302. Het klantnummer komt ook op de uitslagrapporten te staan. 

Hoe verander ik mijn gegevens?
Geef wijzigingen door aan de afdeling DSU per e-mail of telefoon: 0320 238302. Een medewerker zorgt dat de gegevens worden aangepast. 

Wat zijn de kosten van het onderzoek? 
De kosten van elk onderzoek staan in de tarievenlijst

Hoe meld ik een verdenking van een dierziekte? 
Wanneer u vermoedens heeft van een besmettelijke dierziekte, neem dan contact op met het landelijk telefoonnummer voor dierziekten: 045-5463188. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

Inzendformulieren

Hoe kom ik aan opdrachtformulieren? 
Bekijk onze opdrachtformulieren. Als u het formulier niet kunt downloaden, neem dan contact op met de afdeling DSU per e-mail of telefoon: 0320 238302. 

Welk formulier gebruik ik voor de verzending van monsters? 
De opdrachtformulieren zijn onderverdeeld naar diersoorten. Als u monsters heeft waarvoor geen apart formulier is, gebruikt u het algemene formulier. Indien een gewenst onderzoek niet voorkomt op het formulier kan dit er door de inzender zelf bijgeplaatst worden. 

Wat vul ik in bij: Uw kenmerk van inzending? 
Vul hier uw eigen omschrijving in. De door u ingevoerde omschrijving komt ook op de uitslag en de factuur te staan. U kunt dan gemakkelijk uw inzending herkennen. Dit is met name handig als u vaker materiaal naar ons stuurt.

Verzending onderzoeksmateriaal

Wat voor onderzoeksmateriaal stuur ik op? 
Zoek dit op in de tarievenlijst. Twijfelt u over wat u moet insturen? Neem dan contact op met de afdeling DSU per e-mail of telefoon: 0320 238302.

Hoe verpak ik het onderzoeksmateriaal (monsters)? 
Diagnostische monsters verpakt u volgens verpakkingsinstructie P650, paginanummers 136 en 137 (voor infectieuze monsters is dit P620). Deze instructie kunt u krijgen via TNT, KNMvD en websites zoals www.bvfplatform.nl. Voor verpakkingsmateriaal kunt u terecht bij TNT of andere leveranciers van verpakkingsmateriaal, zoals Transposafe, Minigrip, etc.

Hoe stuur ik CEM-monsters in? 
CEM-swabs levert u gekoeld binnen 36 uur na monstername af bij ons. Op vrijdag kunnen CEM-swabs tot uiterlijk 14.00 uur worden aangeleverd bij DSU. Swabs die op vrijdag later worden aangeleverd kunnen niet meer in onderzoek worden genomen. De verpakkingseisen zijn verder gelijk aan de verpakkingseisen van overige monsters.

Waar stuur ik de monsters naartoe?
U kunt monsters afleveren, opsturen of gebruik maken van onze snelle ophaalservice. Bekijk de pagina materiaal inzenden.

Onderzoeksuitslagen

Wat betekent doorlooptijd? 
Doorlooptijd is de tijd in werkdagen die ligt tussen het moment van ontvangst van onderzoeksmateriaal bij Wageningen Bioveterinary Research tot het moment dat de uitslag wordt verzonden. Elk soort test kent een eigen doorlooptijd. Als u verschillende soorten onderzoeken tegelijkertijd aanvraagt, geldt de langste doorlooptijd voor de gehele inzending.

Wanneer is de uitslag van mijn inzending bekend? 
Wij verzenden de uitslag binnen de voor de test geldende doorlooptijd. De doorlooptijden staan vermeld in de tarievenlijst. Via MijnBVR kunt u de status van uw onderzoek volgen. Hierin wordt ook aangegeven wat de verwachtte datum van rapportage is.

Hoe ontvang ik mijn uitslagen? 
U kunt zelf aangeven hoe u de uitslag wilt ontvangen: per e-mail of per post. U geeft uw voorkeur door aan de afdeling DSU, via telefoon: 0320 23830 of e-mail. Houd er wel rekening mee dat de uitslag per post enkele dagen onderweg kan zijn. Als u in de toekomst de uitslag anders wilt ontvangen, dan neemt u daarvoor weer contact op met ons. 

Zijn deeluitslagen mogelijk? 
Het is bij sommige onderzoeken mogelijk om deeluitslagen te ontvangen. Neem contact op met DSU om na te vragen voor welke onderzoeken deeluitslagen mogelijk zijn.Via MijnBVR zijn ook de beschikbare deelrapporten in te zien en te downloaden.

Wie ontvangt uitslag? 
Gaat de uitslag ook naar de eigenaar (UBN)? De uitslag gaat uitsluitend naar degene die het onderzoeksmateriaal inzendt; dit is meestal de dierenarts. Uitzonderingen hierop dienen in overleg met de afdeling DSU te worden vastgelegd.

Wat doe ik als de door mij ingevulde gegevens op het inzendformulier op het uitslagrapport niet juist zijn vermeld? 
Neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling DSU per e-mail of telefoon: 0320 238302. 

Hoe lang na ontvangst van het uitslagrapport kunnen er nog correcties van inzendgegevens plaatsvinden? 
Binnen een maand na ontvangst van het rapport kunnen er nog correcties van de inzendgegevens worden aangebracht in de uitslagen als deze niet juist zijn weergegeven. Het is dus van het grootste belang dat u de gegevens op de uitslag na ontvangst direct controleert. 

Ik ben de uitslag kwijt, kan ik een kopie krijgen? 
U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling DSU. Via MijnBVR zijn de uitslagrapporten te downloaden. 

Kan ik de uitslag ook in het Engels ontvangen? 
Als u op het opdrachtformulier rechtsboven, het vakje "Uitslag" in het Engels i.p.v. Nederlands aankruist, ontvangt u de uitslag in het Engels.

Kan mijn rapport op echtheid worden gecontroleerd?
Van elk WBVR-diagnostiekrapport is de echtheid te controleren. Dit stelt douanemedewerkers in staat om rapporten te verifiëren bij de export of import van dieren. Vul het unieke identificatienummer in op onze report verification website. Dit staat op het rapport vermeldt als 'documentreferentienummer'. De ID van de geteste dieren wordt dan samen met de testbeschrijvingen en -resultaten weergegeven.

Rabiësonderzoek: titerbepaling hond/kat

Heeft u een bewijs nodig dat uw hond of kat gevaccineerd is tegen rabiës en voldoende is bescherm? Alle informatie vindt u op onze pagina over diagnostiek bij hond en kat.