Actuele situatie vogelgriep in Nederland

Actuele situatie rondom vogelgriep in Nederland

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) verzorgt de diagnostiek rondom vogelgriep in Nederland en adviseert de overheid over de preventie en bestrijding van deze ziekte. Via deze pagina blijft u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen rondom vogelgriep, zoals het nieuws over nieuwe introducties en recente risicoanalyses.

Uitgelicht nieuws

Kaart vogelgriep: situatie sinds oktober 2023

- Het social media element kan niet getoond worden - controleer uw instellingen

Paars = Commercieel bedrijf
Blauw = Gehouden vogels >50
Groen = Gehouden vogels <50
Rood = Wilde vogels

Er kan enige vertraging zitten tussen testuitslagen en kaartupdates

Proces bij verdenkingen

De NVWA neemt officiële monsters na een melding van een verdenking op een pluimveelocatie. Dat kan elke locatie zijn met vogels.

De monsters worden direct na ontvangst door WBVR geanalyseerd. Als vogelgriep is vastgesteld wordt de NVWA op de hoogte gesteld. Het ministerie van LNV (NVWA) stelt de besmetting op het bedrijf vervolgens vast. Als er een zone met maatregelen wordt ingesteld, wat gebeurt bij elke uitbraak met meer dan 50 vogels, wordt de besmette locatie op Rijksoverheid.nl gepubliceerd.

Bij een besmetting van een locatie met minder dan vijftig gehouden vogels stelt NVWA vast of zo’n locatie een risico vormt voor verdere verspreiding (risicobeoordeling).

Als dat risico klein wordt geacht stelt de minister geen beperkingszone in en wordt de besmetting alleen genoemd op de website van de NVWA.

Dode wilde vogels kunnen worden opgestuurd naar WBVR en worden daar getest op de aanwezigheid van vogelgriep.

Ga naar:


Risicoanalyse rapporten

Download onze risicoanalyses voor de introductie van hoog pathogene aviaire influenza (HPAI) op Nederlandse commerciële pluimveehouderijen.

Factsheet

Deze factsheet is opgesteld door WBVR en gericht op werknemers die te maken hebben met ontwikkeling van nieuwe natte natuur en ruimte voor water in Nederland.