Duurzame steden

De groene stad

De stad van de toekomst is een groene stad waar bomen, vijvers en parken de longen van de wijken zijn en waarin biodiversiteit floreert. In duurzame steden wonen mensen in gezonde buurten, werken werknemers in circulaire bedrijvenparken en hebben alle burgers duurzaam voedsel en andere natuurlijke hulpbronnen tot hun beschikking. Stedelijk leiderschap betekent voor ons dat we deze oplossingen samen met de inwoners van steden creëren. Daarom werken we samen met stedelijke leiders uit het bedrijfsleven, de overheid en sociale bewegingen om wereldwijd groene steden te bouwen. Dit kan op het niveau van de metropool, migrantennederzettingen, bedrijvenparken of stadscentra zijn.

Natuurlijke oplossingen vormen de kern van het ontwerpen en plannen van slimme steden
Marian Stuiver

Werk met ons samen voor duurzame steden

Duurzame steden is het programma van Wageningen Environmental Research dat zich richt op het begrijpen en toepassen van een natuurgebaseerde aanpak in stedelijke gebieden. We hebben zes gebieden gekozen om te werken aan evidence-based oplossingen. We passen onze wetenschappelijke bevindingen toe om migrantennederzettingen en stedelijke voedselsystemen te ontwikkelen. We verbeteren en onderzoeken de relatie tussen natuur en gezondheid in de stad. We streven ernaar om steden klimaatadaptief en circulair te maken. Uiteindelijk is de stad van de toekomst een slimme stad, waar dataverzameling en -gebruik van hoge kwaliteit zijn. Alle Amsterdamse activiteiten maken deel uit van onze samenwerking binnen AMS Institute, waar we stedelijke oplossingen voor groene, duurzame en leefbare steden onderzoeken, ontwerpen en testen, met de stad Amsterdam als 'Living Lab'.

Nieuws

Brochure: De symbiotische stad

symb.jpg

We moeten de natuur een plek geven in onze steden, en steden een plek geven in de natuur. Dat is het onderwerp van deze brochure, de Symbiotische Stad: een toekomstig stedelijk landschap dat gunstige relaties creëert tussen mens en natuur.

Longreads

De groene stad van de toekomst

Nederland bevindt zich in een transitie naar een circulaire economie. Deze longread introduceert kansen en oplossingen, do's en don'ts om deze transitie af te dwingen.

Natuur, omdat de stad het waard is

Natuur is essentieel in de stad. Deze longread introduceert projecten die laten zien hoe belangrijk de natuur is voor gezondheid, biodiversiteit, het afvoeren van regenwater en het temperen van de hitte.

Groen, goed voor de gezondheid

Natuur en Gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) werken aan een aantal Green Impact for Health-projecten die in deze longread worden geintroduceerd.

Oplossingen voor de metropool

Deze longread introduceert grootstedelijke oplossingen vanuit allerlei verschillende perspectieven, van bodemkunde tot sociologie, en voedsel- en klimaatwetenschappen. De kennis die we opdoen helpt bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën en strategieën voor ‘toekomstbestendige’ steden.