De 60 Nederlandse Bosreservaten

De 60 bosreservaten van het Programma Bosreservaten liggen verspreid in alle provincies met uitzondering van Zeeland. Gelderland, de provincie met het grootste areaal bos, heeft de meeste reservaten (12). Vrijwel alle reservaten liggen in grotere bos- en natuurgebieden. Uitzonderingen hierop zijn o.a. het Pilotenbos (Noord-Holland) en bosreservaat Ossenbos (Gelderland).

Oppervlakten

Het totale oppervlak van de 60 bosreservaten is 2907.6 ha. Hiervan ligt 28% in Gelderland; in Zuid-Holland ligt 16%, vooral dankzij het reservaat Slikken van Flakkee (323 ha). Het kleinste bosreservaat is Bekendelle (4.3 ha), het grootste Imboschberg (371.4 ha). Beide liggen in de provincie Gelderland.

Beheer

Alle reservaten van het Programma Bosreservaten hebben met elkaar gemeen dat er geen beheer meer plaatsvindt. In de meeste reservaten is beheer pas gestaakt na aanwijzing. Voor aanwijzing was het beheer gericht op uitkap of kaalkap. Enkele reservaten kennen een lange periode van spontane ontwikkeling zoals Mattemburgh (Noord-Brabant), Pijpebrandje (Gelderland) en Kijfhoek (Zuid-Holland).

Onderzoek

In elk reservaat wordt de bosontwikkeling gevolgd. In het veld worden gegevens verzameld over de groei en sterfte van de bomen, over de ondergroei en de humuslaag. De gegevens worden in een gegevensbestand opgeslagen. De oudste gegevens uit de database stammen uit 1980.

Kaart van Nederlandse bosreservatenDoor technische problemen werkt onderstaande interactieve kaart momenteel niet. Wij werken aan een oplossing. Onze excusus voor het ongemak.

Klik op een stip om naar de informatie over het bosreservaat te springen Klik op een stip om naar de informatie over het bosreservaat te springen