Innovatieve Formulering van Voedingsmiddelen

Het aanbod calorierijke voedingsmiddelen met een lage voedingswaarde is enorm. Dit maakt dat mensen veelvuldig kiezen voor voedingsmiddelen met een hoog vet-, suiker- en zoutgehalte. Dit leidt tot een ongezond voedingspatroon dat allerlei ziekten en gezondheidsproblemen kan veroorzaken. In onze huidige wereld vol onrust zorgt de behoefte aan duurzame en veilige ingrediënten tegelijkertijd voor enorme uitdagingen voor de voedselindustrie. De wetenschap achter voedselformulering is daarom van essentieel belang voor de transitie naar gezonde en duurzame voeding.

Inzicht functionaliteit ingrediënten tijdens
voedselverwerking

Wageningen Food & Biobased Research biedt inzicht in de dynamische interacties tussen functionaliteiten van ingrediënten tijdens de voedselverwerking. Met onze moderne faciliteiten voor het karakteriseren van ingrediënten en producten en mechanistische benadering om chemische en fysische veranderingen tijdens de voedselverwerking te beschrijven in relatie tot zintuigelijke aspecten, helpen we onze partners in de industrie het volgende te bereiken:

  • Produceren van kosteneffectieve functionele ingrediënten uit nevenstromen
  • Verbeteren van de samenstelling van voedingsmiddelen zonder dat dit ten koste gaat van de consumentenacceptatie
  • Vervangen van dierlijke ingrediënten of ingrediënten die niet voorhanden zijn
  • Herformuleren van voedingsmiddelen om de textuur, smaak en het uiterlijk te verfijnen

Samen kunnen we bijdragen aan een gezondere voedselvoorziening, waarbij iedereen wereldwijd toegang heeft tot voedzame en smaakvolle voeding.

Voorbeelden

  1. REBUS Succesvol geherformuleerde voedingsmiddelen met een positief effect op de gezondheid;
  2. NUTRIFOODS Gebruik van lokale Afrikaanse gewassen in plaats van geïmporteerde tarwe
  3. EXTREAMS Back engineering van kosteneffectieve functionele ingrediënten;
  4. Naar gezonde voeding door zoutreductie in soepen en sauzen