Nieuws

Aan de slag met Vezelhennep: handboek voor boer en gehele keten

article_published_on_label
22 november 2023

Met het nieuwe Handboek Vezelhennep en de bijbehorende Wiki kan iedereen die aan de slag wil met een duurzaam alternatief voor textiel en bouwmaterialen een goede start maken. Van boeren die vezelhennep in hun teeltplan willen opnemen tot ondernemers die aan de slag willen met producten op basis van hennep: het Handboek Hennepvezel helpt je op weg.

Wageningen Food & Biobased Research heeft, samen met ketenpartners, de belangrijkste informatie over het telen, verwerken en gebruiken van vezelhennep verzameld en toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Projectleider Martien van den Oever vertelt waarom die toegankelijkheid zo belangrijk is: “Vezelhennep kan een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van de textiel- en bouwsector. Bovendien zien we nog meer mogelijkheden waarin vezelhennep een goed alternatief is ten opzichte van klassieke grondstoffen.”

Voordelen van vezelhennep

Vezelhennep is vaak een duurzame keuze, maar het heeft nog meer voordelen. “Vezelhennep past uitstekend in een gewasrotatie van 3 jaar, terwijl dat bij vlasvezel veel langer is. Dat kan voor boeren een zeer aantrekkelijke reden zijn om vezelhennep in hun teeltplan op te nemen”, legt Martien uit. “Vooral met de vezel en de scheven zijn talloze toepassingen te bedenken, maar ook de bloemen en bladeren zouden gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld in veevoer.”

Inzicht in vezelhennep voor boeren en bedrijven

Voor boeren of andere bedrijven die daar oren naar hebben, is het met de komst van het handboek en de wiki nu aanzienlijk gemakkelijker geworden inzicht te krijgen in waar de hennep vandaan komt wat je er mee kunt en hoe de keten eruitziet. Martien: “In de wiki staat van teeltplan tot product wat belangrijk is en hoe je dat kunt aanpakken. Je vindt er uitleg, achtergrondinformatie en handige korte video’s.” Het handboek en de wiki zijn bedoeld voor boeren, bedrijven in de textiel- en/of bouwsector en als ondersteuning bij onderwijs in de sector.

Dit project is gefinancierd door kennis- en innovatieagenda landbouw, water, voedsel, in het kader van Kennis op Maat onder nummer KoM-21007, en werd uitgevoerd door Stichting Wageningen Research (WR), Hempflax, Ekoboerderij de Lingehof, Giesen Crop Research, JKD International/CropFour, Pantanova, Polisema, Hogeschool Gent, Saxion, HAS Den Bosch, LTO Noord, European Industrial Hemp Association (EIHA).