Analyseren van voedsel en diervoeder
Een van de belangrijkste taken van Wageningen Food Safety Research is het meten en opsporen van stoffen in voedsel en diervoeder. Het gaat dan met name om stoffen die wellicht negatieve effecten hebben op mens en dier. We leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan veilig voedsel.
Pesticiden
Wageningen Food Safety Research heeft uitgebreide expertise op het gebied van analyse van pesticiden in voeding, diervoeders en gewasmonsters.
GGO's
In Europa zijn steeds meer genetisch gemodificeerde organismen (GGO's)) toegestaan voor gebruik in voedingsmiddelen en diervoeders. Tegelijkertijd komen er steeds meer GGO's op de wereldmarkt die nog niet in Europa zijn getoetst op hun veiligheid van mens, dier en milieu en die om die reden niet in producten verwerkt mogen worden.
Contaminanten
Contaminanten die in de voedselketen terechtkomen vormen mogelijk risico’s voor onze volksgezondheid. Wageningen Food Safety Research onderzoekt de voedingsketen op zowel milieucontaminanten als procescontaminanten.
Dierbehandelingsmiddelen
Wageningen Food Safety Research concentreert zich bij onderzoek naar dierbehandelingsmiddelen op de detectie van verboden groeibevorderaars, verboden dierbehandelingsmiddelen en op residuen van gereguleerd toegelaten dierbehandelingsmiddelen. Antibioticaresistentie is tegenwoordig een belangrijk probleem veroorzaakt door toegelaten antibioticagebruik.
Natuurlijke gifstoffen
Wageningen Food Safety Research heeft zich gespecialiseerd in natuurlijke toxinen. Deze natuurlijke toxinen zijn schadelijke organische verbindingen van natuurlijke oorsprong. Deze groep verbindingen in voedings- en voedermiddelen vormt één van de belangrijkste chemische risico’s voor de consument.
Microbiologie
Wageningen Food Safety Research (WFSR) doet onmisbaar onderzoek naar de veiligheid van ons voedsel. Elke dag testen wij producten op de mogelijke aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Salmonella of Campylobacter in kip, en het norovirus in oesters en op frambozen. Daarnaast analyseren we ons voedsel op de aanwezigheid van bacteriën die resistent zijn voor antibiotica. Met ons onderzoek ondersteunen we onder meer de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Allergenen
Voedselproducenten zijn al geruime tijd verplicht om allergeneninformatie op hun etiketten te vermelden. Binnenkort moet ook in restaurants en horeca de juiste allergeneninformatie gegeven kunnen worden. Een gedegen allergenenmanagement is daarom essentieel.
Nanodeeltjes
Nanodeeltjes zijn zeer kleine deeltjes en hebben andere chemisch-fysische eigenschappen. Ze gedragen zich in mens en dier dan ook anders dan grotere deeltjes en normale chemische stoffen.
Drugs
Wageningen Food Safety Research heeft uitgebreide expertise op het gebied van de analyse van drugs en drugsprecursoren in milieumonsters, voedselmonsters en biologische monsters van dieren en mensen.
Milieuanalyses
Wageningen Food Safety Research kan stoffen aantonen die ons water, bodem en mest verontreinigen. De identificatie en kwantificering van deze stoffen voeren we uit met gevalideerde chemisch-analytische methodes.
Onbekende stof
Van de meeste stoffen is bekend uit welke bouwstenen ze zijn opgebouwd en met de juiste analysemethoden kunnen we ze detecteren. Maar hoe zit dat met stoffen die niet bekend zijn?
Onbekende bron
De bron van een vervuiling in voedsel is niet altijd bekend. Maar om verdere verspreiding van een vervuiling te voorkomen is het wel belangrijk de bron snel te achterhalen.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan