Allergenen

Voedselproducenten zijn al geruime tijd verplicht om allergeneninformatie op hun etiketten te vermelden. Binnenkort moet ook in restaurants en horeca de juiste allergeneninformatie gegeven kunnen worden. Een gedegen allergenenmanagement is daarom essentieel.

Meten grote aantallen allergenen

Een belangrijk onderdeel is het meten van allergenen (besmettingen), bijvoorbeeld in grondstoffen en eindproducten, of na schoonmaak. Wageningen Food Safety Research ontwikkelt daarom op antilichamen gebaseerde screeningsmethodes waarmee heel eenvoudig en op locatie allergenen gemeten kunnen worden. Omdat er meerdere allergenen in een product kunnen voorkomen worden ook methodes ontwikkeld waarmee meerdere allergenen gelijktijdig gemeten kunnen worden.

Bevestigingsmethode geeft soms aanvullende informatie

Naast deze screeningsmethodes ontwikkelt Wageningen Food Safety Research ook robuuste, op massa spectrometrie gebaseerde bevestigingsmethodes. Screeningsmethodes worden gebruikt om uit grote aantallen monsters de monsters te selecteren die mogelijk allergenen bevatten. Bevestigingsmethodes leveren daarentegen volledige of aanvullende informatie voor de ondubbelzinnige identificatie en eventueel de kwantificering van het allergeen.

Maak gebruik van onze expertise

  • Wageningen Food Safety Research biedt ondersteuning op het gebied van:
  • Wetgeving
  • Kwaliteitsmanagement
  • Monstername
  • Analyses (multiplex immunoassays en LC-MS/MS)
  • Trainingen en demonstraties

Allergie Consortium Wageningen

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben de krachten gebundeld in het Allergie Consortium Wageningen en richten zich op allergiepreventie. "Voorkomen is beter dan genezen", vindt Wageningen University & Research.