Gif in algen

Bepaalde giftige stoffen komen van nature voor en kunnen in ons voedsel terechtkomen. 

Geproduceerd door algen

De fycotoxinen, algentoxinen, zijn daar een voorbeeld van. Fycotoxinen zijn natuurlijke gifstoffen die worden geproduceerd door algen in een zoet of zoutwater omgeving. Deze toxinen kunnen bijvoorbeeld worden opgenomen in schelpdieren en vis. Na consumptie door mens of dier is er kans op diverse intoxicatie syndromen, zoals diarree, vergeetachtigheid, oriëntatie problemen, of verlammingsverschijnselen.

Expertise Wageningen Food Safety Research

Wageningen Food Safety Research heeft specifieke expertise op het gebied van de analyse van mariene biotoxinen in schelpdieren. Maar ook andersoortige fycotoxinen in bijvoorbeeld voedingssupplementen kunnen we opsporen.

Analyse

Wij hebben veel expertise in het ontwikkelen en toepassen van chemische testen voor een diversiteit aan toxinegroepen. Deze chemische testen voeren we uit met een vloeistofchromatograaf met UV-, fluorescentie- of massaspectrometrische detectie. Verder richten wij ons op onderzoek naar cel gebaseerde invitro assays  oftewel effect analyses.

Geen dierproeven

Deze effect analyses kunnen uiteindelijk de nog steeds toegestane dierproeven voor fycotoxinen vervangen. In Nederland bestaan geen dierproeven meer voor deze toxinengroepen en hopelijk kunnen wij met onze inspanningen uiteindelijk het proefdiergebruik ook buiten Nederland op dit gebied verminderen.

Speuren naar onbekende toxinen

Onderzoek naar natuurlijke toxinen, is één van de onderzoeksgebieden waarop Wageningen Food Safety Research toonaangevend is. Wij bepalen alle wettelijk gereguleerde fycotoxinen waaronder okdadazuur, azaspiraciden, saxitoxines en domoizuur. Maar ook analyse van niet gereguleerde toxinen zoals ciguateratoxinen, cyclische imines en palytoxinen behoren tot de mogelijkheden. Ook met onze effect gebaseerde testen kunnen wij onbekende toxinen die een zelfde werkingsmechanisme hebben detecteren.

Unieke brede expertise

Wageningen Food Safety Research heeft de beschikking over een brede expertise op het gebied van toxicologie (effect assays) en analytische chemie (meten). Door deze te combineren positioneert Wageningen Food Safety Research zich als uniek in dit onderzoeksveld.

Zie ook de informatie over mariene biotoxinen op onze NRL site (Nationaal Referentie Laboratorium)