
Nieuws
FAO-rapport schetst voedselveiligheidskaders voor precisiefermentatie
Onlangs is een rapport verschenen waarin de voedselveiligheidsaspecten van precisiefermentatie centraal staan. In de publicatie ‘Precision fermentation – with a focus on food safety’ staan de kenmerken en potentiële risico’s van precisiefermentatie en wordt bestaande wetgeving van verschillende landen vergeleken. Deze informatie kan landen wereldwijd helpen om internationale richtlijnen op te stellen voor veilige en heldere introductie van voedingsproducten gemaakt met precisiefermentatie.
Het rapport is uitgebracht door de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) en geschreven door onderzoekers van Wageningen Food Safety Research.
Precisiefermentatie
Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels bepaalde organische stoffen (meestal suikers) omzetten in andere stoffen zoals bijvoorbeeld organische zuren of alcohol. Zo wordt yoghurt gemaakt door melkzuurbacteriën aan melk toe te voegen. Precisiefermentatie is een moderne, nauwkeurige vorm van fermentatie. Er worden dan specifieke micro-organismen (zoals gisten) gemaakt om heel gericht een bepaald ingrediënt in grote hoeveelheden aan te maken. Denk aan eiwitten, vetten of vitamines. Steeds vaker wordt deze techniek ingezet om stoffen te maken die normaal uit dieren komen. Daardoor biedt deze technologie veelbelovende mogelijkheden voor duurzame en efficiënte voedselproductie.
Voedselveiligheid
In relatie tot voedselveiligheid moet goed gekeken worden naar mogelijke schadelijke effecten van fermentatie. Als het doel van de precisiefermentatie bijvoorbeeld is om grote hoeveelheden eiwit na te maken, dan moet geëvalueerd moeten worden of dit eiwit niet onverwacht allergische reactie kan opwekken.
Geen wereldwijde definitie
De term precisiefermentatie is vrij nieuw en er bestaat geen definitie die wereldwijd geldt. Landen hebben dan ook hun eigen regelgeving en dit maakt het lastig mondiale wetgeving te maken in relatie tot voedselveiligheid.
Omdat het rapport kenmerken en potentiële risico’s van precisiefermentatie beschrijft (incl. 3 casestudies) en bestaande regelgeving van verschillende landen wordt vergeleken, draagt het bij aan de ontwikkeling van toekomstige internationale richtlijnen. De studie betreft niet alleen een overzicht maar is ook een leidraad voor o.a. beleidsmakers en voedselveiligheidsautoriteiten wereldwijd.