calendula bloem kruiden en diergezondheid

Kruiden en diergezondheid

Kruiden zijn geneeskrachtige planten met een breed scala aan werkzame inhoudsstoffen. De basis van de reguliere geneeskunde ligt in deze planten.

Effecten

Uit in vitro onderzoek is bekend dat inhoudstoffen van geneeskrachtige planten een veelheid aan effecten kunnen hebben, zoals antimicrobieel, antiviraal, spasmolytisch, ontstekingsremmend, immuunstimulerend, pijnstillend, antitumor, galafdrijvend, lipolytisch,etc.

In dieren

Wat deze stoffen in dieren doen is veel minder bekend, omdat ze meestal worden gebruikt als aanvullend diervoeder of aromatisch diervoederadditief.

Kansrijk alternatief

De huidige reguliere veehouderij systemen staan onder zware maatschappelijke druk om bijvoorbeeld het antibioticum gebruik sterk te reduceren en zijn op zoek naar alternatieve middelen die hen helpen in hun strijd tegen hardnekkige dierziekten. De toepassing van plantaardige geneesmiddelen (fytotherapie) is wellicht één van de meest kansrijke alternatieve oplossingsrichtingen.

Wetenschappelijke onderbouwing

Samen met partners binnen en buiten Wageningen UR werkt Wageningen Food Safety Research aan de wetenschappelijke onderbouwing van het gebruik van kruiden in de veehouderij zodat het een plaats kan krijgen in de reguliere gezondheidszorg.

Stalboekjes

In dit kader heeft Wageningen Food Safety Research een aantal stalboekjes ontwikkeld voor houders van varkens, pluimvee, melkvee en vleeskalveren. In de boekjes staan handvaten om met natuurlijke middelen de gezondheid van de dieren te bevorderen en zo ziektes te voorkomen. Doel van de boekjes is ook om dierenartsen te informeren over de mogelijkheden van natuurproducten en de wetenschappelijke onderbouwing hiervan inzichtelijk te maken.

In de stalboekjes staat per aandoening welke middelen kunnen worden gebruikt om de dieren gezond te houden of te ondersteunen bij het herstel.

Stalboekjes Natuurlijk Gezond houden