Over Wageningen Marine Research

Wageningen Marine Research levert met kennis, onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en advies een wezenlijke bijdrage aan een duurzamer, zorgvuldiger beheer, gebruik en bescherming van de natuurlijke rijkdommen in zee-, kust- en zoetwatergebieden. Lees meer over de organisatie en haar geschiedenis, bekijk vacatures en stageplaatsen en neem contact op als u interesse hebt in verdere samenwerking!

To explore the potential of marine nature to improve the quality of life

Onze organisatie

Deskundigheid en betrouwbaarheid

Onze belangrijkste kwaliteit is de deskundigheid op het gebied van het functioneren van mariene ecosystemen. Wageningen Marine Research is deskundig wat betreft de invloed van gebruikers op deze ecosystemen en het identificeren van de duurzame gebruiksmogelijkheden van het ecosysteem. Kennis van het beleid en de regelgeving waarmee deze economische sectoren zijn en worden geconfronteerd is hierbij essentieel. Tevens hebben we gedegen kennis van het functioneren van aquatische productiesystemen.

.

Onafhankelijkheid

Vanuit wetenschappelijke kennis en expertise zal Wageningen Marine Research in de uitvoering van haar onderzoek en de totstandkoming van haar advisering objectiviteit waarborgen met oog voor de maatschappelijke context van haar onderzoek.

Geschiedenis

Wageningen Marine Research is opgericht in 2006 na aanleiding van het besluit van Wageningen University & Research en TNO om hun kennis op marien ecologisch gebied te bundelen. Het beoogde effect was 'een sterk loket voor marien ecologisch onderzoek in Nederland en internationale positionering van de kennis.'

Het instituut, dat tot 2016 de naam IMARES had, is samengesteld uit:

  • Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek (RIVO) met vestigingen in IJmuiden en Yerseke
  • De onderzoeksgroep Wad en Zee van Wageningen Environmental Research te Texel
  • De afdeling Ecologische Risico’s van TNO uit Den Helder.

De organisatie is sindsdien gegroeid van 135 eind 2006 naar ongeveer 180 medewerkers in 2019. Het heeft in deze periode een verdubbeling van omzet en publicaties weten te realiseren. Wageningen Marine Research is internationaal erkend in het werkveld en op onderdelen toonaangevend.

Opdrachtgevers

Wageningen Marine Research werkt voor een diversiteit aan (inter)nationale opdrachtgevers; bedrijfsleven, non-gouvernementele organisaties en overheden waaronder de EU. De activiteiten bestaan uit onderzoek, advisering/consultancy en het uitvoeren van testwerkzaamheden.

Marktvelden

Wageningen Marine Research biedt kennis aan vanuit vijf expertisegebieden die fungeren als marktvelden:

Partnerschappen en allianties

Wageningen Marine Research kent vele vormen van allianties en partnerschappen, en deelt deze wanneer dit in het belang is van opdrachtgevers.

Op nationaal en internationaal vlak werken wij strategisch samen met:

1. Relevante kennisinstellingen

Nationaal: DeltaresNIOZTNOWetsus en MARIN en internationaal: IfremerIMRCEFASAlfred Wegener InstitutSINTEFNOAA en Nofima

2. Ingenieursbureaus

Arcadis en Royal HaskoningDHV

3. Relevante netwerken

International Council for the Exploration of the Sea (ICES)European Fisheries and Aquaculture Research Organisations (EFARO)AscobansLifeWatchMarine Biodiversity and Ecosystem Functioning (MARBEF)European Aquaculture Technology and Innovation Platform (EATiP) en European Aquaculture Society (EAS)

Wageningen Marine Research versterkt de samenwerking en relatie met universiteiten:

1. Wageningen University & Research

Leerstoelgroepen Aquacultuur en Visserij (AFI)Aquatische Ecologie (AEW)Environmental Policy (ENP)

2. Andere universiteiten

 Universiteit UtrechtRijksuniversiteit Groningen en TU Delft

3. Academische instituten

NIOZ en AWI