Faciliteit

PacBio Sequel IIe voor Next Generation Sequencing

Op de Campus van Wageningen University & Research (WUR) is de nieuwste technologie op het gebied van high quality long-read sequencing beschikbaar voor onderzoek. Ook organisaties van buiten WUR kunnen gebruikmaken van het geavanceerde apparaat.

De Sequel IIe is het nieuwste platform van PacBio voor high throughput single molecule sequencing. De PacBio Sequel IIe is onderdeel van de NGS-faciliteit op locatie van WUR Bioscience op Wageningen Campus en is complementair aan Illumina short read sequencing technologie en BioNano Genomics genome mapping technologie.

Met de Sequel IIe is nu long-read sequencing met uiterst hoge sequence kwaliteit mogelijk, HiFi sequencing genoemd. Hiermee onderscheidt PacBio zich van alle andere long-read sequencing technologieën van dit moment. Deze HiFi reads blijken van onschatbare toegevoegde waarde voor allerlei downstream applicaties zoals de-novo genome assembly, SNP discovery, structural variation detection en haplotype phasing.

Delen van faciliteiten

De aanschaf van de PacBio Sequel IIe is een resultaat uit de samenwerking tussen Shared Research Facilities (WUR), de business unit Bioscience van Wageningen Plant Research, BaseClear en KeyGene voor het delen van faciliteiten.

Met de investering via Shared Research Facilities komt het geavanceerde apparaat ook beschikbaar voor gebruik door andere organisaties en bedrijven dan de samenwerkingspartners. Dit past in de ambitie om geavanceerde apparatuur en faciliteiten beschikbaar te maken voor gedeeld gebruik in het Foodvalley innovatie-ecosysteem. Shared Research Facilities werkt hiertoe nauw samen met Foodvalley binnen het programma Foodvalley 2030.