Software

Gerbera groeimodel

Gerbera-kwekers en adviseurs kunnen met het model voor groei van gerbera’s zelf de productie en kwaliteit van hun bloemen berekenen. Het model is bedoeld als ondersteuning bij strategische beslissingen zoals belichtingsvermogen of CO2-doseercapaciteit.

Het groeimodel voorspelt de groei en bloemkenmerken van de gerbera’s. Modellering van de blad- en bloemafsplitsing is hierbij essentieel. Het model gebruikt de klimaatfactoren temperatuur, licht, CO2, luchtvochtigheid en daglengte. Telers kunnen in het model hier invloed op uitoefenen door instellingen voor schermgebruik, krijten, CO2-dosering en setpoints voor temperatuur en licht te wijzigen.

Botrytisvoorspeller in het groeimodel

De Botrytisvoorspeller, het computermodel om smet te voorspellen bij gerbera, is volledig geïntegreerd in het groeimodel. De botrytisvoorspeller via Letsgrow blijft gewoon bestaan, en kent het gemak van een automatische, uurlijkse berekening zonder dat de teler het model hoeft te hanteren.

Het computermodel gebruikt kasklimaatgegevens op 5 minuten. Hiervoor is er een koppeling met de data van de teler in letsgrow.com. Maar ook gebruikers zonder eigen klimaatgegevens kunnen het model gebruiken. Voor dat doel wordt het model geleverd met een standaard klimaatset.

Het model is ontwikkeld binnen het project “Gerbera Groeimodel” in een samenwerkingsverband tussen Wageningen Plant Research, Floriconsult, DLV Plant, LTO Glaskracht en enkele telers, en is gefinancierd door het Productschap Tuinbouw (PT).