Beroepsallergie

Ongeveer 5-15% van alle nieuwe gevallen van astma lijkt gebonden te zijn aan een beroepsallergie. Heel bekend is de tuinder die allergisch is voor stuifmeel van paprika's, de timmerman met allergie tegen rood cederhout, de bakker met allergie voor meel, allergische dierenartsen, haarlak-allergische kapsters.

Bij beroepsgebonden allergische aandoeningen wordt ervan uitgegaan dat de arbeidsomstandigheden een reeds bestaande allergie of allergische sensibilisatie verergeren.

Daarnaast bestaan er vormen van beroepsastma waarbij er geen immunologische grondslag is: de irritatieallergie. Voorbeeld hiervan is irritatie tegen stoffen in de autoverf-industrie.

Doordat steeds meer mensen werken in bedrijven die plantaardige en dierlijke producten verwerken, zullen er ook meer mensen zijn met luchtweg- en huidblootstelling aan potentieel allergene componenten.

Daardoor zou de toename in beroepsallergie├źn kunnen worden verklaard. Wanneer de beroeps gerelateerde ontsteking in de huid of luchtwegen eenmaal chronisch is geworden kunnen de klachten blijven bestaan ook wanneer de blootstelling wordt vermeden.