Veel gestelde vragen aan het Allergie Consortium Wageningen

Waarom houdt Wageningen University & Research zich bezig met preventie van allergie?

Nog steeds gaat bij allergie de meeste aandacht en het meeste geld naar de behandeling van allergie. Of het nu om de medische (‘cure’) gaat of om andere zorg om de symptomen van allergie tegen te gaan (‘care’). Maar ook voor allergie geldt: voorkomen is beter dan genezen!

Allergie is een complex probleem waaraan een veelheid van oorzaken ten grondslag ligt en waarvoor een enkelvoudige oplossing niet te vinden is. Juist op die terreinen waar de oorzaken liggen en oplossingen gevonden kunnen worden om allergie zo goed mogelijk te voorkomen, is Wageningen University & Research zeer actief: leefomgeving en voeding, maar ook de sociale omgeving van de mens.

Het was een logische stap dat Wageningen University & Research in 2003 alle onderzoeks- en onderwijsactiviteiten en communicatie op het gebied van allergiepreventie heeft gebundeld in het Allergieconsortium Wageningen. De Raad van Bestuur van Wageningen University & Research heeft het consortium erkend als expertisecentrum en daarvoor gelden vrijgemaakt.

Kan de huid van mijn kat behandeld worden zodat ik minder last heb van mijn poezen allergie?

De allergische reactie ontstaat door het verspreiden van huidschilfers van de kat. Door de kat te behandelen met een speciale zalf zullen de losse huidschilfers zich minder snel verspreiden.

Ook het dagelijks nauwkeurig en volledig borstelen brengt de vacht in goede conditie zodat de kat zichzelf minder hoeft te likken. Ook dit helpt de klachten te verminderen.

Is het waar dat borstvoeding het ontwikkelen van allergie? bij een kind kan verminderen?

Borstvoeding kan de ontwikkeling niet voorkomen, maar wel vertragen en de ernst verminderen. Borstvoeding is uitstekend en aanbevolen wordt om tenminste 6 maanden borstvoeding te geven omdat het zeer veel goede stoffen bevat die de baby beschermen tegen infecties.
lees verder: Preventie Voedselallergie

Hoe kan ik in de supermarkt zien of er kleurstoffen in een product zitten?

Dit hoort op de verpakking te staan. Bepaalde toevoegingen, waaronder kleurstoffen, worden aangeduid met een E-nummmer. Tegen bepaalde kleurstoffen kunnen allergieën vóórkomen, maar veel vaker treden intoleranties. Het effect is hetzelfde. In geval van klachten is het beter het gebruik te vermijden.

Kan ik door het zetten van een piercing een nikkelallergie ontwikkelen?

Jazeker. Nikkel komt vrij uit (goedkope) zilverachtige materialen, dringt door de huid en bindt zich aan lichaamseigen eiwitten (albumine) en wordt dan een neo-antigeen. Dit is te voorkomen door alleen zilveren en/of gouden sieraden op de huid te dragen of piercings van chirurgisch staal te gebruiken.

Kan ik het ontwikkelen van een allergie bij mijn pasgeboren baby voorkomen door het gebruik van anti-allergie producten zoals een speciaal matras en speciale waspoeder?

Het voorkomen van het ontwikkelen van een allergie doen deze producten niet, maar het gebruik van anti allergene producten vermindert wel de snelheid waarmee de allergie zich zal ontwikkelen. Ook de ernst van de allergie zal minder zijn.

Het is wel aan te raden eenvoudige maatregelen te nemen:
- zeil op de vloer
- geen pluche gordijnen
- geen beesten in bed
- uitkleden in badkamer
- synthetisch dekbed.

Speciale matrashoezen zijn pas nodig als er klachten beginnen op te treden.
Het soort waspoeder is niet relevant. Belangrijker is de wastemperatuur. Tegenwoordig wordt alles op 40 graden C gewassen. De was is dan wel zonder vlekken maar niet microbiologisch schoon. Bacteriën overleven de 40 graden was en ook allergene eiwitten overleven deze temperatuur.
Het beddengoed van babies kan beter op hogere temperatuur gewassen worden.

Zijn allergieen erfelijk?

Ja, tot zo'n 30% van de kans op het krijgen van een allergie is genetisch bepaald, de rest wordt veroorzaakt door externe factoren.

Ik heb gehoord dat er veel huisstofmijten in mijn bed leven. Hoe krijg ik die eruit?

Door het bed goed te stofzuigen. Mijten houden niet van tocht en frisse lucht en daarom is het aan te raden om de slaapkamer iedere dag 1 uur te ventileren.

Aangeraden wordt om na 5 jaar het hoofdkussen te vernieuwen.

Komt hooikoorts meer voor in warmere zomers?

Ja, bij een hooikoorts tegen grassen en bomen. Denk aan de hooikoortsberichten op de radio (grassen en bomen zullen eerder en langer bloeien).

Bij een hooikoorts tegen huisstofmijten is een vochtige en koude herfst vervelend, in huis gaat alles dicht en wordt het warm en vochtig. Dit is een ideale omgeving voor de huisstofmijt.