dr.ir. AJH (Arnold) van Vliet

dr.ir. AJH (Arnold) van Vliet

Bioloog

Ik ben gespecialiseerd in de ontwikkeling en coordinatie van citizen science netwerken. Het basisnetwerk is het Nederlandse fenologie netwerk De Natuurkalender. De Natuurkalender richt zich op het monitoren, analyzeren, voorspellen en communiceren van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur zoals de start van bloei, het verschijnen van vlinders of het aankomen van trekvogels. De Natuurkalender heeft ook als doel om de samenleving te helpen zich aan te passen aan de veranderingen in de natuur die optreden als gevolg van verandering in weer en klimaat.
Andere voorbeelden van citizen science netwerken die ik (mede) opgezet heb zijn de Muggenradar, Tekenradar, Essentaksterfte en de GrowApp dat onderdeel is van het wereldwijde GLOBE programma.

Verder ben ik gespecialiseerd in het communiceren van wetenschap naar publiek. Ik coordineer de natuurnieuwssite Nature Today waar meer dan dertig natuurorganisaties, kennisinstellingen, terreinbeherende organisaties en overheden dagelijks berichten over actuele ontwikkelingen in de natuur publiceren. Het doel van Naturetoday.com is om natuur in het dagelijkse nieuwsdomein te brengen om zodoende de interesse voor natuur in de samenleving te vergroten. Op NatureToday.nl en in de Nature Today App (Apple en Google Play) bieden we toegang tot een breed scala aan locatiegebonden natuurinformatie.