dr. MA (Marta) Streminska

dr. MA (Marta) Streminska

Onderzoeker microbiële ecologie

Mijn fascinatie met nuttige microben begon tijdens mijn MSc-studie milieukunde. Tijdens mijn scriptieonderzoek gebruikte ik denitrificerende bacteriën om fenolische verbindingen af te breken tijdens biologische afvalwaterzuivering. Ik zette mijn avontuur met microbiologie voort tijdens mijn PhD in Biologie (Milieu-microbiologie) aan de Universiteit van Warschau (Polen). Daar deed ik onderzoek naar de rol van microben in de stikstofcyclus in de bodem van dennenbossen tijdens massale aanwezigheid van insectenplaag Lymatria monacha. Na het behalen van mijn PhD zette ik het onderzoek naar de stikstofcyclus voort als postdoctoraal medewerker aan de Universiteit van Aberdeen, Schotland.

In 2010 ging ik bij Wageningen University & Research Centre (Business Unit Glastuinbouw) werken als onderzoeker microbiële ecologie. Mijn onderzoek richt zich op de toepassing van nuttige microben, bacteriën en schimmels, om plantenziekten te voorkomen en bestrijden en de plantengroei te bevorderen, in verschillende teeltsystemen voor de teelt van (vrucht)groenten en sierplanten.

Bij de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen bestuderen wij de natuurlijke microbiomen van de rhizosfeer van verschillende planten (bijvoorbeeld tomaat, komkommer, lisianthus of chysanthemum), maar ook de microben die aanwezig zijn in verschillende groeimedia en in het watersysteem in de kas. Momenteel proberen we te begrijpen hoe we deze natuurlijke microbiomen kunnen sturen om de teeltsystemen ziektewerend te maken.

De afgelopen jaren heb ik ook deelgenomen aan een aantal projecten gericht op preventie en biologische bestrijding van schimmel- en bacteriële plantenziekten. Zo hebben wij samen met collega's van BU Biointeracties en Plantgezondheid de mogelijkheden onderzocht om wortelinfecties, veroorzaakt door Fusarium-schimmels, te voorkomen bij verschillende sierplanten (onder andere: lisianthus, chrysanthemum, gerbera en Phalaenopsis-orchideeën). Mijn onderzoeksinteresses omvatten ook alternatieve strategieën voor preventie van bacteriële plantenziekten. Samen met mijn collega's hebben we quorum quenching succesvol toegepast, , dankzij inzet van lactonase-bevattende Bacillus, om de overmatige wortelgroei (crazy roots), veroorzaakt door Agrobacterium rhizogenes, in tomaten en komkommers te voorkomen.

Wij konden ook de roofbacteriën Bdellovibrio en Bacteriovorax isoleren uit steenwolmatten tijdens de teelt van tomaten. Deze bacteriën kunnen selectief cellen van plantpathogene Agrobacterium rhizogenes infecteren en doden.

Mijn doel is om de telers te helpen de nuttige micro-organismen, aanwezig in hun teeltsystemen, te gebruiken om de gezondheid en productie van planten te verbeteren, in plaats van alleen te focussen op microbiële plantpathogenen.