dr.ir. PA (Patrick) Jansen

dr.ir. PA (Patrick) Jansen

Universitair Hoofddocent (patrick.jansen [at] wur.nl)

Universitair hoofddocent ecologie | Research Associate bij het Smithsonian Tropical Research Institute in Panama | Hoofdonderzoeker van Agouti (agouti.eu), een systeem voor het verzamelen, verwerken, archiveren en delen van cameraval foto's en data.

Zie de  Engelse versie voor verdere informatie.

Ik onderzoek interacties van wilde dieren met planten, met elkaar, en met parasieten en dierziekten. Ik ben daarbij vooral geinteresseerd in het effect van het verdwijnen van diersoorten, bijvoorbeeld door overbejaging, en het effect van de terugkeer van diersoorten, zoals door rewilding en door kolonisatie van stedelijke omgeving.

Ik werk in streken waar van nature bos groeit, zowel in de tropen als in gematigde streken. Mijn belangrijkste studiegebieden zijn het Barro Colorado Nature Monument in Panama en het Nationale Park De Hoge Veluwe in Nederland.

Veel van mijn projecten maken gebruik van cameravallen, bijvoorbeeld om te bepalen welke dieren ergens voorkomen en hoeveel, en om interacties waar te nemen. Hiervoor ontwikkelen we nieuwe methoden. Ook hebben we een platform gebouwd, genaamd Agouti, om beelden te verwerken, beheren en duurzaam te archiveren: http://agouti.eu.