prof.dr. S (Sanne) Kruikemeier

prof.dr. S (Sanne) Kruikemeier

Persoonlijk Hoogleraar

Prof. dr. Sanne Kruikemeier is hoogleraar Digitale Media en Samenleving bij de Strategische Communicatiegroep van Wageningen University & Research (WUR). Ze is de principal investigator van een ERC Starting Grant (project HUNTING) en de principal investigator van een NORFACE beurs, waarbij ze tussen 2020 en 2024 een coördinerende rol speelde bij vier Europese universiteiten. Ook is ze medeoprichter en directeur van het Digital Data and Democracy Lab, lid van het Zwaartekracht Public Values in the Algorithmic Society (AlgoSoc) consortium en coördinator van de Human Factor in New Technology aan de WUR.

Haar onderzoek richt zich op de oorzaken en manifestaties van digitalisering en de gevolgen daarvan voor de samenleving en de democratie. Ze heeft recentelijk gepubliceerd werk over op data gebaseerde politieke targeting, sociale media en polarisatie, privacygedrag, online politieke communicatie, nieuwsconsumptie en digitale journalistiek.

Momenteel is Sanne Kruikemeier lid van het bestuur van de Sociaal-Wetenschappelijke Raad (SWR) van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) en vervult een aantal rollen in editorial boards, waaronder Human Communication Research, International Journal of Press/Politics, Digital Journalism en Media and Communication (een internationaal open-access tijdschrift), Tijdschrift voor Communicatiewetenschap en Journal of Communication (tot 2022). Daarnaast is ze redacteur geweest van special issues van Digital Journalism, Journalism Studies en Media and Communication.

Haar werk is bekroond met verschillende nationale en internationale prijzen, zoals de KNAW Early Career Award, de ICA Herbert S. Dordick Dissertation Award en de NeFCA Young Scholar Award.

Meer informatie over haar onderzoek is te vinden op www.sannekruikemeier.com
Ze is te bereiken via het volgende telefoonnummer (doorgeschakeld naar haar mobiele telefoonnummer): +31 317 48 67 29 en sanne.kruikemeier@wur.nl