Project

De Groene Bunker: Circulaire voedselproductie in de bunker op Saksen-Weimar in Arnhem

Stichting De Groene Bunker heeft van de gemeente Arnhem een jaar de tijd gekregen om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de bunker op het voormalig militair terrein Saksen-Weimar om te vormen tot duurzame, voedselproducerende hub.

Daarbij willen ze optimaal gebruik maken van de bijzondere locatie; een koele, donkere en vochtige ruimte met een oppervlakte van 1.000 m2 en een hoogte van 4 meter, die midden in een woonwijk ligt. Hierbij willen ze zoveel mogelijk gebruik maken van de principes van een circulaire economie zoals eetbare paddenstoelen kweken op groen afval uit de wijk en nabijgelegen horecagelegenheden, het resterende groene materiaal en geproduceerde mycelium composteren met behulp van wormen en vervolgens de compost te gebruiken om groente en/of fruit te kweken. De stichting beschikt zelf niet over de kennis en middelen om deze kringloop verder uit te werken en wil dit graag samen met Wageningen University & Research verder onderzoeken.

Onderzoeksvraag

In dit onderzoek gaan Wageningse wetenschappers en studenten samen op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:

• Hoe kunnen reststromen binnen de wijk optimaal benut worden voor de productie van voedsel in een leegstaand pand?
  • Welke productiekringloop is het meest geschikt om voedsel te produceren in een koele, donkere en vochtige ruimte zonder afval en overlast te produceren?
  • Welke soorten (bijvoorbeeld paddenstoelen-, planten- en wormensoorten) en parameters (bijvoorbeeld temperatuur, luchtvochtigheid, lichtrecepten en samenstelling van de compost) zorgen voor een optimale aansluiting van de verschillende productiecycli?
  • Welke mogelijkheden zijn er om zelf de producten te verwerken en zo toegevoegde waarde te creëren?
  • Welke lokale afzetmarkt is beschikbaar en naar welke vorm van afzet (bijvoorbeeld pakketten, abonnementen, etc) is vraag?
  • Hoe kunnen de buurtbewoners het effectiefst betrokken worden bij het project? Welke factoren spelen een belangrijke rol bij de binding van de buurt met het project en welke productie- en afzetvorm biedt de meeste kansen voor buurtparticipatie?

Stichting De Groene Bunker

Stichting De Groene Bunker is gevestigd in een oude 'koude oorlog bunker' op het voormalige defensieterrein Saksen Weimar in Arnhem-Noord. De stichting onderzoekt de mogelijkheid een gebouw dat neergezet is als bescherming tegen destructie een herbestemming te geven voor groene consumptie.