Project

GreenCHAINge 6: Steenfruit

​Rijpheid van steenfruit meten zonder de vruchten te beschadigen, en die rijpheid vervolgens volgen, zodat consumenten fruit van gelijke rijpheid aangeboden krijgen. Dat zijn de doelen van dit project.

Het rijpen van steenfruit is een hele uitdaging. De vruchten rijpen niet aan de boom, maar worden wel 'ouder'. Eenmaal geoogst, gaat het fruit wél rijpen, maar de beginrijpheid en snelheid van rijpen verschilt van vrucht tot vrucht. Voor een lange houdbaarheid tijdens transport wordt steenfruit veelal onrijp geplukt, maar dit kan er in resulteren dat de vruchten onrijp in het winkelschap komen.

Inhoud project

Dit deelproject richt zich op pruimen en avocado's. Het rijpingsgedrag wordt van jaar tot jaar gevolgd. Voor pruimen met verschillende variëteiten. Gedurende het rijpingsproces worden twee type experimenten uitgevoerd: 

  1. Er worden non-destructieve metingen getest en beoordeelt of dit gebruikt kan worden om een homogene rijping te realiseren;
  2. Er wordt actief ingegrepen om het rijpingsproces te beïnvloeden.


Beoogde resultaten

  • Inzicht in initiële rijpheid bij de oogst van steenfruit;
  • Monitoring van rijpheidsindicatoren in de gehele keten;
  • Modellen die de rijpheid van steenfruit voorspellen;
  • Protocollen om een homogene rijpheid in het winkelschap te realiseren;
  • Inzicht in toegevoegde waarde van verpakkingen en logistieke oplossingen.

Behaalde resultaten

Dit project is afgerond met een eindseminar op donderdag 14 maart 2019. De behaalde resultaten van dit deelproject zijn vastgelegd in de volgende factsheets: