Olvin van Keeken

Testimonial

Olvin van Keeken

Olvin van Keeken werkt als visecoloog bij Wageningen Marine Research in IJmuiden.

Olvin van Keeken
Ik ben meteen na mijn studie aan de slag gegaan als onderzoeker bij Wageningen Marine Research
Olvin van Keeken

Sinds 2002 werk ik bij Wageningen Marine Research, bij de afdeling Zoetwaterecologie. Ik heb gestudeerd aan Wageningen Universiteit, richting Dierwetenschappen, met de specialisatie Visserij. Tijdens mijn afstuderen heb ik gekeken naar de groei van jonge vis in de uiterwaarden van de Waal en de groei van Amerikaanse meerval in Oneida Lake, een groot meer in de staat New York. Ik heb tijdens mijn studie hiervoor 10 maanden in de VS gewoond. Meteen na mijn studie ben ik aan de slag gegaan als onderzoeker bij Wageningen Marine Research.

Ik werk momenteel aan verschillende projecten. Veel van deze projecten hebben te maken met de monitoring van de visstand in grote zoete Rijkswateren zoals bijvoorbeeld het IJsselmeer. Deze monitoring gebeurt deels in samenwerking met beroepsvissers die voor ons hun vangsten noteren. Ook gaan we er zelf op uit met vistuigen om bijvoorbeeld een beeld te krijgen van de vissen in de oeverzones langs het IJsselmeer.

Een ander project is het meten van visaanwezigheid en gedrag aan de hand van een akoestische camera, de DIDSON. Hiermee kun je in troebel water of zelfs ’s nachts onderwateropnames van vissen bij bijvoorbeeld kunstwerken als gemalen maken. Het is een nieuwe leuke techniek waarmee je visgedrag kan waarnemen en je krijgt leuke filmpjes te zien.

Meer over DIDSON - Akoestische beelden