Urban rewilding: restore your local ecosystem

Wil je je buurt graag leefbaarder en duurzamer maken? Om de uitdagingen van de stad aan te kunnen pakken - van hitte-eilanden tot welzijn - moeten we van gedachten veranderen. Van het willen beheersen van de natuur tot het inzetten van haar kracht: de natuur laten doen wat ze het beste kan,: groeien. Sluit je aan bij Wageningen University & Research en rewild je stad. Met tuinen, parken en vijvers, met inheemse planten en dieren, herstellen we het ecosysteem en tegelijk onze leefomgeving. Schrijf je in.

Organisator Wageningen University & Research
Duur 4 weken, 3-5 uren per week
Prijs € 130,00
Certificaat Beperkt cursusmateriaal gratis, volledig pakket (inclusief examen en geverifieerd certificaat)
Format Online
Accreditatie Certificaat
Groepsformaat > 80

Over de cursus

Het conflict tussen mens en natuur

Tegen 2050 zal ruim tweederde van de 10 miljard tellende wereldbevolking in steden wonen. Dit leidt logischerwijs tot toenemende concurrentie om natuurlijke hulpbronnen tussen mens en natuur. Mensen en bedrijven worstelen om in hun behoefte aan ruimte te voorzien. Tegelijkertijd leidt het verlies van natuur in stedelijke gebieden tot tal van problemen, van hitte-eilanden en overstromingen tot luchtvervuiling en stijgende uitstoot van broeikasgassen. Deze relatie daartussen is zeer hecht. Toch hebben mensen de neiging om deze problemen afzonderlijk te analyseren.

Biodiversiteit en verbonden stedelijk groen en waterpartijen spelen niet alleen een cruciale rol bij het vergroten van de klimaatbestendigheid van een stad. De natuur is voorwaardelijk voor het creëren van een gezonde leefomgeving voor haar bewoners. Want wanneer mensen weer contact maken met de natuur, is dat meer dan een frivool genieten: het verbetert de fysieke en mentale gezondheid.

Wat is urban rewilding?

Rewilding is een vorm van restauratie-ecologie, maar niet alle restauratie-ecologie is rewilding. Hoewel eveneens ecologie-geleid, heeft rewilding een multidisciplinaire benadering op systeemniveau van de structuur, functie en processen van ecosystemen. Door prioriteit te geven aan natuurbescherming en -herstel, schept het voorwaarden voor complexe en zelfregulerende ecosystemen. Als zodanig heeft urban rewilding tot doel verstoringen in de natuur in stedelijke gebieden te verminderen.

In onze drang om de wereld te domineren, zijn we vergeten hoeveel we ervan afhankelijk zijn.

Verbeter je leefomgeving door de natuur te (her)introduceren

Wanneer individuele burgers en stedelijke gemeenschappen prioriteit geven aan natuur-inclusieve en klimaat-adaptieve oplossingen in hun buurten, kan de balans tussen stedelingen en de natuur worden hersteld. Door bestrating en parkeerplaatsen in te ruilen voor groene daken, regentuinen en levende muren kunnen burgers:

• Verbeterde klimaatbestendigheid: door stedelijke stormparken aan te leggen, kunnen steden overtollige neerslag bij extreme weersomstandigheden opvangen en opsparen voor drogere perioden.
  • Verkoeling van stedelijke hitte-eilanden: een daling van de temperatuur tot 1°C kan oversterfte als gevolg van hittegolven beperken.
  • Het (re)genereren van stedelijke biodiversiteit: door de juiste boom te kiezen, kunnen complete mini-ecosystemen worden gecreëerd. In vergelijking met exotische planten en bomen bevordert inheemse vegetatie tienvoudige hoeveelheden aan biodiversiteit.

In deze cursus maak je kennis met verschillende theorieën en nature-based oplossingen voor het verwilderen van je omgeving. Je verkent voorbeelden om je een en zoekt uit welke rol jij kunt spelen in het proces van stadsvergroening. Intussen begin je met het maken van je persoonlijke project.

Deze MOOC is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Rewilding Academy.

Voor wie?

Of je nu betrokken stadsbewoner bent, geïnteresseerd in het verbeteren van de leefomgeving van jouw stad, of anderszins geïnteresseerd bent in het perspectief van een burger op de duurzame stad, deze cursus is voor jou. Leer met een multidisciplinaire benadering te kijken naar hoe belangrijk de natuur is voor de stad en haar stedelingen. Sluit je aan bij Wageningen University & Research en creëer de omstandigheden voor effectieve stadsvergroening in jouw buurt!

Wat je gaat leren:

• Sleutelbegrippen en verschillende definities van rewilding
    • Leg de milieu-uitdagingen van moderne stedelijke gebieden uit
    • Leg uit hoe de natuur een positief effect heeft op de gezondheid van de mens
    • Integreer het concept van rewilding in een stedelijke context
    • Vergelijk stadsvergroening met Nature Based Solutions
    • Identificeer uitdagingen voor stedelijke herinrichting
    • Doe inspiratie op over hoe rewilding kan worden toegepast op verschillende omgevingen: in grote natuurgebieden, steden, en in persoonlijke setting
    • Hoe u uw eigen project plant
    • Overweeg het concept van rewilding in je eigen omgeving

Ontmoet de docenten

//wur.faqtory.nl/widgets/faqpage/c45329e