Studentenverhaal

"Al snel kon ik de experimenten zelfstandig uitvoeren"

Hoi! Mijn naam is Peter en ik heb mijn bachelorthesis afgerond bij de vakgroep Biofysica.

Ik heb ontzettend veel geleerd, zowel over het onderwerp als bepaalde technieken
Peter Bos, student Moleculaire Levenswetenschappen

Fotosynthese

Tijdens de vakken over kwantummechanica ben ik verliefd geworden op fotosynthese. Voor mij is dat een goede mix tussen natuurkunde, scheikunde en biologie. In fotosynthese zijn een aantal eiwitten betrokken die het licht opvangen. Deze reageren op veranderende golflengtes en intensiteiten van licht. Recent is aangetoond dat het huidige model van de eiwitinteracties tijdens fotosynthese niet volledig juist is. Maar het bewijs was nog niet rond en daar kon ik aan bijdragen met mijn bachelorthesis.

Het onderzoek

SDS-PAGE gel waarop de eiwitten op grootte worden gesorteerd. Een donkerdere kleur betekent een grote eiwitconcentratie.
SDS-PAGE gel waarop de eiwitten op grootte worden gesorteerd. Een donkerdere kleur betekent een grote eiwitconcentratie.

Ik heb met een speciale camera fotosystemen onderzocht. Daarnaast kon ik de eiwitten aantonen met de techniek SDS-PAGE. Dit is een scheidingstechniek die eiwitten sorteert op grootte met behulp van een spanningsbron. De grotere eiwitten ‘lopen’ namelijk minder ver naar beneden dan kleinere eiwitten. Op deze manier kun je verschillende eiwitten onderscheiden van elkaar.

Mijn ervaring

In het begin deed ik de experimenten met mijn begeleider, maar al snel kon ik alles zelfstandig uitvoeren. Die vrijheid en de praktische vaardigheden die je opdoet vond ik het leukste aan mijn thesis. Ik heb ontzettend veel geleerd, zowel over het onderwerp als bepaalde technieken, maar je thesis is ook een voorproefje van je latere werkomgeving. Samenwerken met collega’s hoort daarbij en het personeelsuitje waar ik mee naar toe mocht. Het is leuk dat je zo in de groep wordt opgenomen als student. Bovendien zijn mijn resultaten in een wetenschappelijk artikel verwerkt en gepubliceerd!

Terug naar Studenten vertellen