Update

BIOLOGIC: Onderzoek naar de geschiktheid van vingerprikbloed voor het meten van biomarkers

De afdeling Food, Health & Consumer Research van Wageningen Food & Biobased Research en de afdeling Humane Voeding van Wageningen University hebben in juli 2021 de Biologic studie uitgevoerd. Het doel van dit onderzoek was om na te gaan of bloed afgenomen met een vingerprik dezelfde informatie geeft over bepaalde stoffen als bloed dat wordt afgenomen uit een ader.

Achtergrond onderzoek:

Uit eerder onderzoek weten we dat de concentraties van bepaalde stoffen, zogenoemde ‘biomarkers’, in bloed iets zeggen over het risico op ontstekingen in het lichaam die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen. In dit onderzoek kijken we naar 2 biomarkers: LPS, een ontstekingsmarker en ApoB48, een marker voor het transport van vetten. Beide biomarkers laten een verhoging zien in het bloed na het eten van een vetrijke maaltijd. Op dit moment worden deze biomarkers bepaald na een bloedafname uit een ader, maar in dit onderzoek willen we kijken of dat ook kan met bloed dat wordt afgenomen met een vingerprik.

Onderzoeksopzet:

10 deelnemers kwamen één keer naar de universiteit voor een testdag van 6-7 uur. De avond voor de testdag kregen de deelnemers een standaardmaaltijd. Op de testdag zelf moesten zij een vetrijke shake drinken. Voorafgaand aan deze shake en elk uur daarna, voor 4 uur lang, werd er bloed afgenomen via een vingerprik en via de ader.

Resultaten:

De waardes voor Apo-B48 in bloed, afgenomen uit de ader en via een vingerprik, geven nagenoeg hetzelfde resultaat. Dit betekent dat we deze biomarker in de toekomst dus ook via een vingerprik zouden kunnen meten! Voor de waardes van LPS in bloed is dit helaas niet het geval.

Onze onderzoeken:

Mocht u interesse hebben in deelname aan andere onderzoeken bij WUR, kijk dan eens op de pagina deelnemers gezocht, of meldt u aan in onze database: Deelnemers Database - Welcome (wur.nl)