Animal Behaviour

MOOC

Co-Creating Sustainable Cities

Je leert welke onmisbare rol co-creatie door burgers speelt bij het duurzamer maken van steden over de gehele wereld.

Organisator Wageningen University & Research

di 5 maart 2019 tot do 13 februari 2020

Setup Online
Prijsomschrijving Free
Prijs activity_free

Over de cursus

Wereldwijd worden in steden de grote problemen van de huidige tijd aangepakt, zoals bevolkingsgroei en klimaatverandering. Burgers spelen hier een belangrijke rol te midden van overheid, bedrijfsleven, ngo's en wetenschap bij het creëren van sociale, technologische en politieke duurzaamheidsinnovaties.

Burgers kunnen meehelpen aan het creëren van duurzame steden, in de plaatselijke politiek of bij het ontwerpen van de stedelijke omgeving, technologie en infrastructuur. Daarnaast beïnvloeden burgers de technologie en systemen die zij dagelijks gebruiken, en zijzelf worden daar op hun beurt door beïnvloed. Duurzaamheid is dus het resultaat van de wisselwerking tussen technologie, beleid en het dagelijks leven van mensen. Inzicht in deze wisselwerking is essentieel om duurzame steden te creëren. In deze MOOC zoomen we in op Amsterdam, Beijing, Ho Chi Minhstad, Nairobi, Kampala en Suzhou. Deze steden fungeren als proeftuin om over de hele wereld de dynamiek van co-creatie voor duurzame steden te onderzoeken. De onderwerpen die behandeld worden, zijn onder andere participatieve democratie en legitimiteit, ICT en big data, infrastructuur en technologie, en SMART-technologie in het dagelijks leven.

Als we kijken naar steden over de hele wereld, zien we waarom specifieke vormen van co-creatie de voorkeur hebben in specifieke stadsomgevingen. Verder gaan we deze steden onderzoeken en vergelijken aan de hand van drie thema's die een grote invloed hebben op het stadsleven:

• water en afval,
  • energie, lucht, voedsel en mobiliteit,
  • groene ruimte en voedsel.

In deze MOOC leer je over de dynamiek van co-creatie en de basisprincipes van de interactie van burgers met dienstverlenende bedrijven, technologie- en infrastructuurontwikkelaars, beleidsmakers en wetenschappers. Je krijgt inzicht in belangrijke vormen van co-creatie en de onderlinge afhankelijkheid hiervan met de sociotechnische en politieke context waarin ze plaatsvinden. Je krijgt handvatten om aan te geven hoe je co-creatie kunt gebruiken voor de ontwikkeling van innovatieve technologie, beleid of sociale praktijken voor verduurzaming van je eigen gemeenschap. Dit laat je zien door een actieplan, onderzoeksvoorstel of projectidee op te zetten.

Je hebt voor deze MOOC basiskennis nodig over stedelijke duurzaamheid, milieutechnologie en management.

Deze cursus maakt deel uit van twee educatieve programma's van het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS), namelijk AMS Vital City en onderzoeksthema's uit Circular City. De cursus is ontwikkeld door Wageningen University and Research en de TU Delft, twee van de universiteiten die het AMS-instituut hebben opgericht, in samenwerking met de Universiteit van Tsinghua.

Wat je gaat leren

• Verschillende definities, vormen en typische voorbeelden van co-creatie voor de ontwikkeling van duurzame water-, energie- en groensystemen in de stad
  • Het potentieel van co-creatie voor de ontwikkeling van duurzame steden
  • De onderlinge afhankelijkheid van co-creatie en de beleids- en sociotechnische context waarin deze plaatsvindt
  • Vergelijken van verschillende praktijkvoorbeelden van co-creatie
  • De onderlinge afhankelijkheid van co-creatiecases uit de praktijk en hun beleids- en socio-technische context

Maak kennis met de docenten

Andere interessante MOOCs

Vind je deze MOOC interessant? Bekijk dan ook eens de MOOC Engineering: Building with Nature en de MOOC Sustainable Urban Development: Discover Advanced Metropolitan Solutions.