On-campus
ReGeNL
Regeneratieve landbouw combineert voedselproductie met natuurherstel. Hierdoor biedt het een oplossing voor de brede milieuproblematiek van de Nederlandse landbouw en speelt in op de groeiende marktvraag naar regeneratieve producten. Door in onderzoek en praktijk te laten zien dat de transitie haalbaar en aantrekkelijk is zorgt het programma ReGeNL voor een systeemomslag en transitieversnelling. Het programma ReGeNL is een programma met meer dan 50 partners, in co-financiering met het Groeifonds.
Onderdeel van het programma ReGeNL is een structurele capaciteits- en motivatieopbouw voor de transitie. Daartoe wordt gedurende de duur van het programma ReGeNL diverse cursussen en trainingen aangeboden aan professionals. Deze professionals zijn werkzaam bij gebieds- en ketenspelers in regeneratieve landbouw en betreft ook de brede groep adviseurs van agrarisch ondernemers.
Programma
In de periode 2024 tot en met 2030 zullen door diverse partners in het programma cursussen worden aangeboden. Het aanbod zal zich in de loop van tijd ontwikkelen. Het cursusaanbod vanuit Wageningen Universiteit & Research zal op deze site worden weergegeven.
Er worden voorbereidingen getroffen om in voorjaar 2025 cursussen aan te bieden op de volgende onderwerpen:
• Regeneratief graslandbeheer voor melkveehouderij
• Bodemverbetering en gewasdiversiteit
Achtergrond:
Regeneratieve landbouw biedt een oplossing voor de landbouw- en milieuproblematiek in Nederland én sluit aan bij de wereldwijd toenemende vraag naar duurzame producten. Een steeds groter aantal (internationale) bedrijven heeft de ambitie om regeneratief in te kopen en dit ook vast te leggen in hun inkoopbeleid. De landbouwtransitie biedt dus belangrijke economische kansen voor Nederland, maar ook andere landen zetten hier sterk op in. Kortom, de urgentie is groot. Als Nederland een toonaangevend agrifood-land wil blijven moeten zoveel mogelijk boeren zo snel mogelijk de transitie maken om schaalbaarheid van regeneratieve productie te creëren. Echter, alhoewel veel boeren wel anders willen werken, zitten zij vast in het huidige systeem en ontbreken de voorwaarden voor de transitie. Regeneratieve landbouw is in Nederland tot nog toe beperkt tot pioniers, die met hoogwaardige nicheproducten en directe verkoop aan consumenten winst weten te maken. Voor de gemiddelde Nederlandse boer (gericht op hoge productievolumes voor de internationale markt) heeft regeneratieve landbouw geen positieve business case. Dit wordt veroorzaakt door meerdere knelpunten, die met het programma ReGeNL worden opgelost.