Studentenverhaal

Student Brenda Narinx – BSc Voeding en Gezondheid

“Ik ben Brenda Narinx en ik heb deze studie gekozen omdat ik heel erg geïnteresseerd ben in het menselijk lichaam, en omdat je met voeding elke dag te maken hebt”.

Research Methodology vond ik erg interessant. Daarin ga je je eigen voedingsonderzoek opzetten, ik vond dat een hele mooie kans om zelf te proeven aan het doen van onderzoek.

Studiekeuze

“Ik ben liever bezig met de preventie van ziekte door voeding dan met het behandelen van zieke mensen. Daarom viel de studie Geneeskunde af voor mij. Dat juist Voeding en Gezondheid me ligt, heb ik ontdekt door naar open dagen te gaan, door aan meeloopdagen mee te doen en door veel te praten met studenten. Eigenlijk wist ik eind vwo-4 al dat het Voeding en Gezondheid ging worden. Daarna ben ik vooral bezig geweest met het uitsluiten van andere opleidingen.”

Opleiding

“De studie is me vanaf het allereerste begin goed bevallen. In het eerste jaar krijg je heel veel verdiepende basisvakken, zoals celbiologie en Bio-organic chemistry for life sciences. Je vraagt je dan misschien af waarom je dit allemaal moet leren, maar in het tweede jaar komt alles samen en dan ben je blij met die voorkennis. De variatie in vakken vind ik ook leuk: je krijgt bijvoorbeeld fysiologie, maar ook sensoriek en psychologie. Zo worden bèta en gamma gecombineerd, al ligt de nadruk wel op de bètavakken.

Mijn favoriete vak was humane fysiologie, dat goed aansluit bij mijn belangstelling voor het menselijk lichaam. Maar ook Research Methodology vond ik erg interessant. Daarin ga je je eigen voedingsonderzoek opzetten. Ik vond dit een heel mooie kans om zelf te proeven aan het doen van onderzoek.

Het derde jaar kun je naar eigen inzicht invullen. Dat vond ik eerst best lastig. In je tweede jaar moet je al goed over die invulling nadenken. Maar je krijgt er genoeg tijd voor en hulp bij. Er is bijvoorbeeld het vak Personal Motivation Assessment dat je helpt om jezelf beter te leren kennen en die keuzes te maken.

Eigenlijk is het derde jaar bedoeld voor verbreding, maar ik wilde me juist meer verdiepen in voeding. Daarom heb ik ervoor gekozen om in dit jaar al veel mastervakken over voeding te volgen. Ik moest eerst wel mijn studieadviseur overtuigen, want de consequentie is dat je dan geen master Voeding en gezondheid meer kan doen in Wageningen. Dat is voor mij echter geen probleem, omdat ik de master Biomedische Wetenschappen in Maastricht wil gaan doen, en dan de specialisatie Nutrition, Physical Activity and Metabolism.”

Studentenleven

“Wageningen is een heel kleine studentenstad, die voelt als een dorp. Ik heb echt voor de studie gekozen en niet voor de stad. Maar we maken het voor onszelf wel gezellig, en dat lukt prima. Ik voel me hier thuis.

Ik woon al sinds het begin van mijn studie met veertien andere studenten in een studentenhuis. Dit is een heel leuke ervaring. We wonen nu al 2,5 jaar samen en dat schept een hechte band. We hebben allerlei leuke huisactiviteiten, zoals diners. Daarnaast zit ik in de Sportcie van studievereniging Di-Et-Tri en sport ik zelf regelmatig. Ook werk ik in het weekend in een bakkerij in Maastricht – ik kom uit de buurt van die stad. Dat is druk, maar ik kan goed plannen. Dat leer je wel tijdens de studie, omdat hij intensief is qua uren.

Verder ben ik ook nog met twee masterstudenten een petitie gestart onder de naam 'Wetenschap in elke hap' omdat er zo veel onduidelijk is over gezonde voeding. Ik zou graag willen dat bij iedereen de juiste informatie over gezonde voeding terechtkomt ”

Toekomstplannen

“Ik ben heel erg gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan wetenschappelijke kennis op het gebied van voeding en gezondheid. In 6 vwo heb ik een beroepsstage gedaan bij een PhD-student in Maastricht, en sindsdien weet ik: dit wil ik later ook doen. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik wil zelfstandig onderzoek doen met proefpersonen. Ik hoop dus na mijn master promotieonderzoek te kunnen gaan doen, bij voorkeur naar de interactie tussen voeding en metabolisme, specifiek kijkend naar mitochondriën.”

Terug naar Studenten vertellen