Studentenverhaal

"Wageningen is een fijne universiteit omdat het kleinschalig is."

Als je mij drie jaar geleden verteld had dat ik na de middelbare school in Wageningen zou gaan studeren, had ik je niet geloofd. Toen ik in 4 VWO begon met oriënteren op verschillende studies, begon ik te zoeken op universiteiten die veel sociale studies aanboden. Toch kwam ik er al snel achter dat ik liever iets praktisch wilde gaan doen. Uiteindelijk heb ik daarom eerst voor de Hbo-opleiding ‘Social Work’ gekozen. Om een lang verhaal kort te houden, dat was niet de juiste keuze voor mij. Ik voelde me er niet op mijn plek en zocht meer verdieping. Ondanks dat ik de opleiding niet leuk vond, wilde ik wel graag de praktische toepassing houden. Dit vond ik juist leuk omdat je dan meer met de theorie doet dan het alleen bestuderen.

Wanneer je twijfelt tussen verschillende studies, zou een meeloopdag misschien kunnen helpen een keuze te maken.

Toen ik weer opnieuw naar studies ging zoeken, heb ik breder proberen te kijken. Toen kwam ik bij de bachelor Gezondheid en Maatschappij uit. Wat mij meteen opviel aan de studieomschrijving, was dat het een praktische toepassing had. Omdat ik hier ook naar op zoek was, wist ik dat ik deze studie wilde gaan doen. Het eerste jaar is wat algemener van opzet met allerlei inleidende vakken, maar in het tweede jaar krijg je steeds meer praktische toepassingen, bijvoorbeeld door het maken van casussen. Ook werk je samen in groepen om onderzoeken uit te voeren, soms aan de hand van een literatuurstudie, maar bijvoorbeeld ook aan de hand van interviews. Zelf vind ik dat het grootste pluspunt aan de studie. Daarnaast is Wageningen een fijne universiteit omdat het kleinschalig is. Dat heeft mijn keuze ook beïnvloed. Het leek mij fijn om je studiegenoten gewoon bij naam te kennen en makkelijk contact te kunnen leggen met docenten. Hierdoor leer je snel nieuwe mensen kennen en is de sfeer gemoedelijk!

Wanneer je twijfelt tussen verschillende studies, zou een meeloopdag misschien kunnen helpen een keuze te maken. Ik heb zelf ook meeloopdagen gedaan bij verschillende studies en heb hierdoor een beter beeld gekregen van de universiteiten en de inhoud van de studies. Daarnaast is het denk ik belangrijk om je ergens op je plek te voelen, iets wat je niet kan ervaren wanneer je alleen online informatie opzoekt. Een meeloopdag is daarom een echte aanrader en kan de twijfel over verschillende studies misschien (meer) wegnemen!