Studentenverhaal

Josine Gelauf, dierenarts bij Healthy Climate Solutions en varkensarts bij U.L.P.

Als je met varkens wilt blijven werken zou ik deze cursus zeker aanbevelen. We hebben zowel de kennis als ervaring nodig van iedereen die op varkensbedrijven komt.

Wat was je (persoonlijke) motivatie om mee te doen aan de cursus?

Mijn passie om dierenarts te worden heb ik al sinds ik klein was. Ik voel me goed als ik iets heb bijgedragen aan de gezondheid en resultaten op een bedrijf. Bovendien ben ik altijd in voor iets nieuws. Daarom schreef ik mij in voor de cursus ‘Welzijnscoach’ zoals de cursus toen nog heette.

Wat waren je verwachtingen vooraf?

Ik hoopte nieuwe kennis te vergaren en nieuwe mensen te leren kennen.

Zijn je verwachtingen waargemaakt?

Er zijn altijd mensen die andere interesses en daardoor ook andere kennis hebben, waar ik iets van kan leren. Dat is zeker gelukt.

Zou je de cursus aanbevelen en zo ja, waarom?

Als je met varkens wilt blijven werken zou ik deze cursus zeker aanbevelen. We hebben zowel de kennis als ervaring nodig van iedereen die op varkensbedrijven komt. We moeten elkaar helpen in de overgang naar lange staarten.

Wat is je het meest bijgebleven aan de cursus?

Dat er zeer veel gepassioneerde mensen in de varkenshouderij werken, die net als ik geloven dat we varkens met lange staarten op een gezonde manier kunnen houden.

Hoe pas je het geleerde nu toe in de praktijk?

Zowel bij mijn Healthy Climate Monitor begeleiding als bij mijn bedrijfsbezoeken in de praktijk kijk ik altijd eerst naar het gedrag van de varkens. Ook met de studenten die ik praktijkles geef bespreek ik altijd het natuurlijke gedrag van varkens. Ten tweede luister ik naar hoe varkenshouders zelf over hun varkens denken en bedenk ik hoe ik hen kan helpen de gezondheid verder te verbeteren op een manier die bij hen past.

Waarom vind jij het belangrijk dat het welzijn van varkens wordt verbeterd?

Alle dieren horen hun staart te kunnen houden. Iedereen wordt gelukkig van gezonde varkens, en van gezonde varkens met een krulstaart nog veel meer.